Sunday, June 27, 2010

Ijazah Sarjana Muda UUM vs Artis SPM

Berita Hari Ini:-

ILMU sangat penting dalam hidup malah bagi CAK, ia ‘aset’ yang sangat bernilai.

Berita baik buat teman artis yang berminat menyambung pengajian ke peringkat lebih tinggi, Universiti Utara Malaysia (UUM) menawarkan 20 tempat untuk mengikuti Ijazah Sarjana Muda Komunikasi dengan kepujian.


Mereka yang berminat hanya diletakkan syarat minimum memiliki sijil SPM. Kelas akan diadakan dua minggu sekali di UUM Kampus Kuala Lumpur setiap Selasa. Kos pengajian pula hanya kira-kira RM3,000 setahun dan tempoh pengajian pula tiga tahun.


CAK dimaklumkan, surat tawaran akan diserahkan oleh Naib Canselor dalam satu majlis khas tidak lama lagi. Mereka yang berminat boleh menghubungi talian 019-4226406 atau e-mel idzwan@uum.edu.my.


Bagi CAK, tawaran ini wajib direbut. Apa tidaknya, syarat minimum diletakkan ialah calon hanya perlu memiliki sijil SPM dan bergiat aktif dalam industri. Tidak kira sama ada pelakon, penyanyi, pengarah, pemuzik, janji anda terbabit dalam industri hiburan tanah air.

Peluang sebegini bukan datang selalu, jadi jangan berlengah kerana tempat terhad. Syabas UUM!

Sumber: Metro Online

**Apakah nilai Ijazah Sarjana Muda Komunikasi dengan kepujian keluaran UUM selepas ini? Teringat perbualan dengan teman sekolej (budak course Komunikasi) di UUM dulu, "budak Comm. (komunikasi) takde belajar bahasa ke-3. Kami cuma belajar dalam Bahasa Melayu dan English sahaja. Itupun, ramai yang ke laut bila speaking". Hmm,.. Pelik bila course Marketing wajib ambil subjek Mandarin & course Hospitality wajib ambil subjek Spanish. Tapi course yang sememangnya harus pakar dalam komunikasi tidak mempunyai bahasa tambahan. Mungkin kerana itu tidak penting. Mungkin.

16 comments:

kayteeze said...

Keluarga kak tie amat menitik beratkan ilmu.. Walaupun mak tak habis sek rendah pun, semua anak2nya berjaya ke Ipt...

Peluang untuk sambung belajar ni memang tak harus dibiarkan begitu sahaja. Beruntunglah artis sekarang, ya...

ckLah said...

Semakin ramailah yang teruja menjadi artis lepas ini....dan terus menjadikan artis sebagai idola, ikon, duta bagai!

blackcardomompods said...

ha budak marketing memang wajib ambik mandarin.memang terbelitla lidah tuh..masa tu hafal sumela..skrg abis hilang.heheh..yang ingt ni hao ma je..hahaha

Othman Juliana said...

cklah:

you are so right cklah!!
tak boleh blah bila budak Af tu jadi ikon remaja/belia negeri Perak. apa namanya ntah. tapi, artis?? ikon?? arghhhhh~ apa nak jadi ni????

At least depa buat la syarat minimum tu. At least dah ada pengalaman kerja sebagai artis tu lebih lima tahun ke. Sebab nak buat sarjana muda ni ada 4 cara:

1. Matriks
2. STPM
3. Diploma
4. Saluran Ke-2 (mempunyai pengalaman bekerja lebih dari 5 tahun, serta lulus temuduga khas)

Sedangkan course Music kat UiTM pun dengan kelulusan SPM bleh buat diploma je. Apa hal la UUM-ku ini. Damn!

Othman Juliana said...

BCP:

Hehe-budak marketing ek :D
Well, Jue belajar Mandarin ni through ears. Sebab dulu kawan ramai budak luar & Chinese. Skang ni pun dah ingat2 lupa. Wee'ai Ni~ hehe

Uncle Lee said...

Hi Othman Juliana, love your name, has a nice sounding tone when pronouncing it, macham the sounds of a cello then a guitar.

Terima kaseh seribu for dropping by my pondok, but I regret my bahasa sebelum Merdeka, as well graduated with Pasar Malam bahasa, the stork not arrived with you yet then....ha ha, not that good as well only understood about 17% of your eloquent posting...something to do with the government, I think. Can't be boyfriend, ha ha.

And better comment in Canadian (not English, they lost to Germany...kena whitewashed!) otherwise kalau silap might get mistaken for marriage proposal, itu la lecheh, kan?

So? You helped your friend become a good secretary? Good for you Othman Juliana...there goes the cello and guitar again....
You have a pleasant week and keep a song in your heart, Lee.
ps, If nothing better to do, senang datang, ya. No need to bring kuehs....

Othman Juliana said...

Kak Tie:

alhamdulillah depa dapat mak macam Kak Tie :) macam family Jue-number one has always been about education. though i'm not the brightest one-alhamdulillah abis gak belajar. ops, master ni je kena kayuh lagi!

Cuma geram bila UUM buat gini-yele, minimum qualification SPM je untuk buat sarjana muda. Macam tak fair la kan. huhu~ **oh, Jue tak dengki tapi kesian kat budak2 yang dapat course yang sama dengan qualification yang sepatutnya, macam depa takde beza la dengan artis tu.

ntah la,...

Kamal Sanusi said...

Nowadays, our education has been commercialized and if I'm not mistaken, monetary grant from KERAjaan to all IPTA/IPTS are based on number of student (correct me if I'm wrong). 1001 kind of IPTS but campus is no different that rumah kedai with general telephone line sharing with fax line.

More student would read more monies to them which they will use it not for the student. Just look at the lecture hall UUM still using blackboard and chalk (not sure if they have changed it)despite having noted the students are taught to be a manager.

So many courses but the syllabus almost the same. And the best part is, they are using Malay medium. Just image how on earth the IT student is to translate joystick (batang keseronokan???) Funny right. Or Antaramuka Pengguna dan Pengaturcaraan Objek for User Interface and Object Orientated.

My UUM is totally different from current UUM where nowadays lecturers are giving notes which you can pass just by reading it. It is more towards exam oriented. Our time, don't ever dream about it laaa... 3 years to get degree would leave the student more theoretic and unable to face the real working world. Fluent in English? I would suggest them to work in KERAjaan sector only laaa....

Kah kah kah... I love my Kolej Perwaja!

Anonymous said...

rasanya benda nie perlu dilihat dalam konteks yang berbeza. iklan ini disiarkan di dalam ruangan gosip hiburan, jadi konteksnya tentulah telah diubah. ini bukan lah iklan penawaran rasmi mahupun pengumuman rasmi. saya yakin jika pihak yang berkenaan dihubungi, UUM pasti meletakkan syarat kemasukan yang tertentu kerana penawaran ini sudah tentu tertakluk kepada peraturan-peraturan yang telah ditetapkan.

Othman Juliana said...

Kamal:

Well, FYI we don't have the blackboard & chalk anymore (as far as i'm aware though), but i just hate those lecturers who keep on giving English notes and translate to BM!! damn! teaching? Naaaa~ beyond hope la.

Using Malay medium should be something to be change there. As in HR course, 50% of our subjects should be taught in English-but, nooo. Most of the lecturers don't care. Just imagine this, Change Management-siap ajar dalam dialek Trengganu lagi! Damn! There are times I will raise my hand and ask,"Prof, saya tak faham cakap Trengganu pekat nih,.." and the whole class will laugh at me. Damn!!

Budak Perwaja eh? Budak Kolej Palapes-eksyen! haha~ Me, all the way Kolej MAS. Yeah!

Othman Juliana said...

Uncle Lee:

Such a huge compliment Uncle Lee! Thank you! *blushing, blushing*
Well, guess my dad's name is the cello. Juliana alone will only be a boring name. Oh, thanks dad for making my name more alive! :D

I have been reading your 'pondok' stories as a silent reader. Your posting has always helped me from the unwanted mourning (yes, I keep on feeling bad about myself now-damn!). And oh, sorry as my blog is a mix of BM + English (and a bad English too!). Just being me when i write, though some entries will depend on the questions/requests (normally about HR). oh ya, this particular posting is about the minimum qualification for an artist to do their first degree. Which I don't really agree. Hopefully it's just a rumour (read this article in a gossip column).

I love the Germans, guess they are more good looking then the English~ haha, gatal! *ok, lari tajuk. haha.

**add on: I had a boyfriend who is 20 years older then me-losing a mom when i was 13 has made me so independent. Somehow, when ever I'm with him-i will become so childish. Weird as I have no idea why. Eh, why i'm telling you this??? haha~

And uncle lee-have a great week too. Oh, go and buy a new shorts. haha~

Othman Juliana said...

Anonymous:
Ini umpama satu 'kejutan' walaupun ianya ditulis di ruangan gosip hiburan. Saya akan berusaha bagi mendapatkan maklumat terperinci. Harap apa yang anda katakan adalah betul. Jika anda mempunyai maklumat, boleh kita kongsi bersama.

Sebagai bekas pelajar UUM, saya agak terkesima apabila membaca artikel tersebut. Though it might not be true.

Kamal Sanusi said...

Budak Kolej 8 a.k.a Kolej Perwaja a.k.a Kolej Budak Rotu bukannya eksyen cuma ego sebagai Pegawai Tentera ajer.

Kalau tak caya, cuba tanya berapa ramai budak Kolej MAS a.k.a Kolej 1 yg ada boya-friend di Kolej Perwaja?




Heheeheee...

Othman Juliana said...

Kamal, hahahhaa~
kebanyakkan budak kolej MAS my badge-budak Dip. Ramai yang dah berpakwe sebelum masuk UUM. Non ada la kan. Ada budak Perwaja yang nak tackle dulu tapi berlagak mak aihhh!!!

SaiF HaQieM said...

UUM cuba meraih populariti murahan..tlg la...klu nk buat mcm tu, baik tlg bdak2 yg dpt result cmrlang spm tp tx brkemampuan nk further stdy..ada faedahnya..dr tlg artis yg smmgnyer tx nk tlg diri sndiri..klu btol dorg nk stdy ke pringkat lbh tggi, nape tx struggle masa spm..dpt result gempaq, then jadi artis..kira ok la jugak...ni stakat result ckup makan..baik tx payah...sian budak2 com..standard qualification dorg sama dgn budak spm..artis plak tu...huh..!!!

Othman Juliana said...

saif:
hmmm,... entahlah. skang ni kan NC baru-nak ubah 'gaya' la kot. tapi, ini tak official. nak check-nak kasi confirm.