Thursday, June 10, 2010

HR: Core Employees

Core employees are permanent, traditional employees who have the critical skills necessary for an organization's continued existence. These employees guide the company's strategies for the future. Core employees are surrounded by a flexible ring of contingent workers who handle non-core work.

8 comments:

Mak Su said...

salam hari khamis :)

kalau tak ada background hr, layakkah masuk dept hr? saya minat.... :)

Othman Juliana said...

Mak su:
salam (^.^)

yes maksu, definitely can! kalau ikutkan pun, ramai yang kerja HR sekarang ni pun tiada langsung background HR.

Jadi, tanggungjawab management untuk memberi training yang sepatutnya & secukupnya. Tapi kalau ada background mgmt-ada advantage sikit kalau takde pengalaman. *Biasanya mereka buat rotation job.

tasekM said...

best kerja hr ni yek...?

salam ju...


.

Othman Juliana said...

salam tM:

best? hmmmm,... klu ikutkan-org slalu nyampah kat org HR ni-situlah tmpt nk komplen, tmpt nak maki, tmpt nak menjerit. haha. kat intel, klu tnya engineer, mgr-depa slalu kata: first department klu nak kena out-HR la. hoho.

kat iskandar lak, HR ni diorg panggil hantu raya. oho.

personally, Ju sgt suka :)
dpt tgk & blajar psl manusia yang mcm2 peel & comel ni! hehe.

cHeRyNa PiReS said...

most company hates core employees because of the politics. nobody likes a smart person:P

Othman Juliana said...

yup sha, thats the problem. a norm-definitely need to change!

"you are smart, but we hate you la!"
"kaki bodek-though you are stupid, we love you!"

kan?

blackcardomompods said...

jue,tak pening ke handle ragam manusia?ke jue suka study ragam manusia?jadi HR ni kena pandai menilik kan,sekali tilik dh tau siapa.huhuhu..takutnya kalau pegi interview

Othman Juliana said...

pada jue, everyone is special in their own way. we are so unique~ mmg ada yang annoying, but this is where we need to look into their background to help. to be success-its never about your own success, but in being success together. insyaAllah.

menilik tu, yang HR pro-Jue masih junior. Interview ni plak sebenarnya employer want to see how you sell yourself. and to be frank, jue skang pun asyik fail interview. what a loser rite? next month, mkn pasir le sy~ isk, isk,....