Thursday, May 27, 2010

Miniatures #01

After the hard work: ------->

Note: Basket, piano and study chair done by my cousins.
Cabinet, table and wall hook (is this what you call it?) done by me (^.^)

Wednesday, May 26, 2010

HR: HR Clerk

The HR Clerk provides clerical support to the human resources department. They Maintain files and records, process employment applications, gather and distribute employee information. Additionally, they update personnel records and assist employees with forms and procedures.

Aku: 20 Tahun Akan Datang

Sementara tunggu 'food delivery' dengan anak-anak yatim ni, aku pun online & try web site yang boleh gambarkan wajah kita 20 tahun akan datang. Peek into the future~

Sudah lama dapat url web ni dari kawan tapi baru berpeluang mencuba (dan teringat bila melihat ada member post gambar di blog selepas try). Hasilnya: sila lihat gambar di sebelah: umur 51 tahun. Mmm,.. perempuan ni tua rupa (Nota: lelaki tua umur), jadi tiada kejutan la. Cuma satu, bila tua nampaknya hidung aku jadi mancung *hehe* sekarang kan kemek~ huhu.

Korang nak try?
Meh, pi sini.

**Agak-agak la kan, lagi 20 tahun-akan ke aku posing bergambar macam ni lagi? Oho!

Tuesday, May 25, 2010

HR: Kirkpatrick's 4 Levels

D.L. Kirkpatrick developed what has become one of the most popular models for evaluating workplace training and education programs. Kirkpatrick's four levels of evaluation measure the satisfaction level and completeness of the training, resulting increase in knowledge, extent of performance and capability improvement, and the effects on the business resulting from the trainee's performance.

Monday, May 24, 2010

Berita HR: 8 ciri eksekutif syarikat berbakat gagal dalam kerjaya

SYDNEY, Australia 23 Mei - Kajian terbaharu yang dijalankan oleh pakar perancangan penggantian ketua pegawai eksekutif, TalentInvest telah mengenal pasti lapan ciri-ciri yang boleh menyebabkan eksekutif syarikat yang paling berbakat 'tergelincir' di dalam kerjaya mereka.

Satu daripada empat eksekutif kanan gagal dalam tempoh 18 bulan pertama selepas pelantikan mereka, demikian menurut Majlis Kepimpinan Korporat yang berpangkalan di Amerika Syarikat. Ini hanya dipercepatkan sejak krisis kewangan global ekoran kesulitan dan kekaburan yang belum pernah berlaku yang dihadapi oleh banyak perniagaan.

Ketua TalentInvest, Meena Thuraisingham berkata, "Punca utama kegagalan di dalam kerjaya bagi para eksekutif adalah kerana terlalu mengikuti dan bergantung kepada sifat dan tindak-tanduk yang berjaya dan digunakan oleh mereka di dalam kerjaya sebelum ini. Kekuatan yang telah memacukan seseorang eksekutif ke puncak sesebuah organisasi boleh juga menjadi punca yang menyebabkan kejatuhan mereka." "Ketika perniagaan menjadi lebih rumit, ketidakupayaan untuk menyesuaikan diri dan belajar dengan pantas dan cekap menjadi punca utama kegagalan mereka.

Perkara ini sangat ketara semasa krisis kewangan global, yang menguji ketabahan walaupun pemimpin perniagaan yang paling berjaya."

Thuraisingham menawarkan khidmat nasihat kepada syarikat- syarikat senarai awam di United Kingdom, Singapura, Hong Kong dan India mengenai perancangan penggantian ketua pegawai eksekutif telah menjalankan penyelidikan itu pada 2008.

Penyelidikan itu memberi tumpuan kepada eksekutif yang telah menjadi sebahagian daripada proses formal perancangan penggantian ketua pegawai eksekutif dan telah dikenal pasti semasa proses ini sebagai mempunyai potensi memiliki ciri- ciri ketua pegawai eksekutif.

Lapan ciri-ciri penting yang dapat menggagalkan eksekutif itu ialah;

# Membiarkan kekuatan untuk menjadi liabiliti

# Salah tanggap orang dan perhubungan

# Memperkecilkan kerumitan cabaran

# Tidak dapat menerima hakikat

# Menjalani pemulihan terlalu perlahan selepas sesuatu kekecewaan

# Kegagalan untuk belajar dan menyesuaikan diri

# Mengetepikan kelemahan atau maklumat balas mengenai kelemahan ini

# Terlalu lama berada dalam kumpulan yang salah.

Ciri-ciri ini dan toksid dan mengehadkan struktur organisasi yang membawa kepada satu peningkatan di dalam kegagalan eksekutif telah dimasukkan di dalam buku terbaru Thuraisingham, bertajuk Derailed - What Smart Executives Do to Stay on Track.

"Buku ini bertujuan memaklumkan kepada para eksekutif kepada gejala bahaya yang tersorok dan isyarat amaran dan menyediakan kepada mereka dengan beberapa strategi kejayaan yang praktikal untuk membantu mereka membina GPS dalaman seperti sistem bagi mengemudi menerusi halangan dan cabaran yang tidak boleh dielak," kata Thuraisingham.

Namun, ia juga penting untuk merealisasikan bahawa kegagalan dan halangan itu tidak semestinya tidak baik. Pembelajaran peribadi yang penting boleh terbit daripada kekecewaan dan kegagalan bagi seorang eksekutif yang bersifat terbuka untuk belajar daripada kekecewaan itu.

Maklumat latar belakang Meena Thuraisingham adalah merupakan Pengetua TalentInvest (www.talentinvest.com.au) dan adalah seorang ahli psikologi organisasi, yang memberi nasihat kepada syarikat-syarikat senarai awam di Australia, Asia dan United Kingdom mengenai perancangan penggantian ketua pegawai eksekutif.

Beliau adalah penulis 'Careers Unplugged-Essential Choices for a Great Career' (Blue Toffee) yang telah mencatatkan jualan paling laris.

Sumber: Utusan Online 24 Mei 2010

Find Me: Somebody To Love

Can anybody find me somebody to love?
Each morning I get up I die a little
Can barely stand on my feet
Take a look in the mirror and cry
Lord what you're doing to me
I have spent all my years in believing you
But I just can't get no relief, Lord!
Somebody, somebody
Can anybody find me somebody to love?

I work hard every day of my life
I work till I ache my bones
At the end I take home my hard earned pay all on my own -
I get down on my knees
And I start to pray
Till the tears run down from my eyes
Lord - somebody - somebody
Can anybody find me - somebody to love?

(He works hard)

Everyday - I try and I try and I try -
But everybody wants to put me down
They say I'm goin' crazy
They say I got a lot of water in my brain
Got no common sense
I got nobody left to believe
Yeah - yeah yeah yeah

Oh Lord
Somebody - somebody
Can anybody find me somebody to love?

Got no feel, I got no rhythm
I just keep losing my beat
I'm ok, I'm alright
Ain't gonna face no defeat
I just gotta get out of this prison cell
Someday I'm gonna be free, Lord!

Find me somebody to love
Can anybody find me somebody to love


Info: "Somebody to Love" is a song by British rock band Queen. Written by singer Freddie Mercury, the track featured on their 1976 album A Day at the Races, from which it was also released as the lead single.
- Wikipedia

And yes, am still in a fever of TYS~ oho!

Jom SHARE: Petua Basuh Periuk Nasi

"Jangan rendam periuk tu! Nanti nasi cepat basi!!"

Itulah petuanya. Percaya tak?
Ok, sebenarnya ini adalah dialog yang baru kena 'sedas' tadi.
Tapi, depa dok kata, ini petua orang-orang tua turunkan.

*Selingan: Tengah pening cari dana~ aihhhh,..*

HR: Most Expensive City In The World

Moscow is the most expensive city in the world, according to a survey compiled by Mercer Human Resource Consulting. The survey ranked 144 cities around the world in terms of costs of such things as housing, transportation and food. Moscow moved up three spots in the latest survey and surpassed perennial cost leader Tokyo.

Well, I have this plan to learn a new language since last year. To learn Russian. Hopefully it will benefit me. Guess I'll need to get a help from my ex-colleague, Olga - she's a Russian, and I may get cheaper tuition eh~

Здравствуйте!
**this means 'Hello!' in Russian \(^.^)/

Friday, May 21, 2010

The Yale Spizzwinks(?)

video

Those "brainiacs" are damn TALENTED!
Am so in love with them lah!!

Info: The Yale Spizzwinks(?) are America's first and oldest underclassman a cappella group. Since 1914, they've entertained audiences around the world with their unique blend of sweet harmony and tongue-in-cheek humor.

Smart, great voice, cute~ who said geeks are not attractive??
*my other fav. by TYS: somebody to love, i'm yours, shenandoah, oh- all lah!!

Tuesday, May 18, 2010

NOW~

HR: Employees MisUSING The Internet

More than 25% of employers have terminated employees for misusing the Internet, according to a recent Management Association survey. Recent surveys of Internet use in the workplace indicate a majority of workers use these tools for personal use. Management experts suggest organizations should have a written computer usage policy with specific consequences for violation.

So, have a look with your surrounding, do any of your colleagues should be terminate for the same reason? What do you think?

Monday, May 17, 2010

Ooooo,... Perempuan TUA tu?

Minggu lepas, sibuk tengok slot Adamaya dengan sepupu. Sepupu ni duduk rumah sewa dan tiada tv. Tengok Adamaya pun lepas download, kiranya tidak mengikuti sangat. Cerita yang dikongsi ini adalah bila watak kawan baik Adam keluar dengan kawan baik Maya (tak silapnya gitu la). Ada satu dialog keluar cakap kawan baik Adam ni duda dan inilah yang menghasilkan satu dialog sepupu aku yang buat aku terfikir-fikir sampai sekarang.

"Oooooo, yang kawin dengan perempuan tua tu?"

Aku tidak pasti samada aku terasa atau tidak sebab aku bukan ada kekasih ke, buah hati yang lebih muda dari aku. Eh, aku memang tiada buah hati pun. Tapi kenapa aku dok fikir, "agaknya kalau jodoh aku dengan orang yang lebih muda dari aku-sure orang mengata camtu juga,..". Well, age does matter! Kesian perempuan yang sudah over 30 dan tidak kahwin lagi sebab orang selalu pandang sinis. Dan, aku menjadi semakin cerewet sekarang. Faktor umur dan masih bujang mungkin? Oho!

**Jadi, sekiranya 'awak' membaca blog ini-'awak' tahu kenapa saya beri jawapan itu.
Ps. Doakan aku lepas untuk 'ujian' esok-amin, amin, amin. Aku sangat susah hati ni-study pun tak habis-habis lagi!!

HR: Timberland Co.

The Timberland Company, best known for its outdoor wear and hiking boots, regularly makes Fortune's annual list of best companies to work for. In addition to core benefits, Timberland offers its employees several unique benefits, such as $3,000 credit toward a hybrid car, 40 paid hours per year of volunteer work in the community, sabbaticals, and everyday casual dress.

Sunday, May 16, 2010

Rumah & Cikgu!

Ok, just arrived home.
Nasi tambah: Hujan sangat lebat dari Pahang hingga KL (pecut tetap pecut, hoho!)

Tiada apa, cuma nak ucapkan "SELAMAT HARI CIKGU" pada: -
  • Semua Guru di Tadika Tun Fatimah, Jalan Ampang
  • Semua Guru di BBGS (2)
  • Semua Guru di SRKSS
  • Semua Guru di SMSS
  • Semua Pensyarah di NSW University
  • Semua Pensyarah di UCI
  • Semua Pensyarah di UUM
  • Semua Teman-teman yang bergelar Cikgu &
  • Semua "Guru" yang pernah hadir dalam hidup saya
Tanpa anda semua, siapalah saya.
Terima kasih, saya kasihkan kamu semua; BETUL!!

**Pic Info: Gambar sewaktu form 5 (1996)-saya yang ditengah-tengah bersama guru (kiri kanan saya) & teman (paling kiri & kanan). Oh!
Pisang emas dibawa belayar, masak sebijik di atas peti,
Hutang emas boleh dibayar, hutang budi dibawa mati.

Thursday, May 13, 2010

Piala Thomas

Tidak mahu ulas apa-apa cuma satu: dalam apa pun keadaan, pihak yang bertanggungjawab mewakili Malaysia adalah sangat tidak patut hilang kawalan diri. Tindakan ini akan mencerminkan identiti pihak tersebut. Ianya bukan sahaja melibatkan dirinya tetapi melibatkan keseluruhan organisasinya. Dalam konteks ini, pasukan Malaysia & negara Malaysia itu sendiri. Mereka yang berkenaan, sila jaga sumber manusia anda itu!

Oh ya, Apis memang tadi. Yeahoo!!

Info gambar: Gambar Keretapi Thomas anak buah saya ;p

Wednesday, May 12, 2010

Amma's Day Card

Just a note:

Have you received your Amma's Day card?
If you would like to have one-give me your email & I will email it to you. Go Amma!

HR: PJJ

Distance learning is a way to earn a degree or learn new skills remotely, often by mail or by Internet. The process is every bit as rigorous as physically attending a university, and the education is just as rewarding. Many accredited universities offer distance learning opportunities for professionals to enhance their educational background.

Tuesday, May 11, 2010

Gambar Dalam Frame #004

INFO GAMBAR: Oho, kesayangan aku sangat tekun mengadap laptop yang pernah dijadikan 'kertas lukisan' (hendak lihat hasil lukisan dia sebelum ini? Sila rujuk sini).

Mungkin kerana warna putih-jadi dia andaikan, putih = kertas. Ada gaya macam orang besar kan? Tengah busy tengok gambar spider tu. Baru 3 tahun, nak masuk 4, bulan November ni. Ahmad Asadullah Shah-anak Bahrain kami panggil & dia mengaku dia tu Spiderman Hitam~ Oh!

HR: Matrix Organization

A matrix organization is an organizational structure where employees report to more then one manager or supervisor. One manager represents a functional area of the organization while the other manager(s) represent a project within the organization. Matrix structures allow members to share information more readily and it allows employees to develop increased specialization.

Sunday, May 9, 2010

Persamaan Antara Aku & Dia,..

"Selamat menyambut Hari Ibu walaupun kita sama-sama sudah tiada ibu,..."
NOTA: sms yang buat mata aku bergenang,.. dan tiba-tiba jadi perindu~

My PurrrrFECT Moms: Mama + Makcik

A mommy can fix things,
from boo-boos to dinner,
she's caring and sweet
and a good tucker inner.

She thinks you're an angel
whatever you do,
'cause she's loving and wise -
and a special friend, too!

I have two moms in my heart,
my late Mama & my step mom (call her: Makcik).

Thank you both for everything,
and to all moms in the world,..
HAPPY MOTHER'S DAY!!



*pic info: an old pic of me with 'makcik', on my very first day@UUM. Want to know a secret? Well, in UUM-I've gained weight like hell (I've gained 10kg++!), and I just can't fit my own baju kurung anymore-so, most of kurung i used in UUM belongs to my Makcik. Hehe. See, what a great step mom she is! **NOTE: in UUM, we need to wear formal to class or when dealing with the management.

Friday, May 7, 2010

Aku: Ditapak Kaki Dato' ITU

Kadang-kala, sesabar manapun kita-tidak mustahil sebagai makhluk yang serba serbi tidak sempurna akan hilang tahap kesabaran itu. Apatah lagi jika diperbodoh-bodohkan oleh seseorang yang sangat dipercayai, dihormati dan disayangi. Mungkin kerana beliau lebih tua (ok, sangat tua) dan berpangkat pula, pandangan hina telah dilontarkan tanpa mahu mengakui sedikit pun kesilapan sendiri. Kita tidak sempurna, tapi tidak bermakna asal berlaku kesilapan-hanya satu pihak sahaja yang dipersalahkan. Aku tidak adil? Aku sebenarnya sudah selalu asyik beralah dan beralah dan beralah. Dan hari ini, aku tetap beralah. Hanya kerana 'pasar' dan 'kacamata', letak duduk aku telah diletakkan di tapak kaki beliau. Terima kasih.

Ps. pangkat Dato' tu hebat sangatkah?

HR: Passionate Employees

Most hiring managers believe passionate employees are high achievers. Assessing a potential candidate's passion is more of an art than a science. Some feel those that pursue a job opening with vigor are passionate. Some think speed-talkers or speed-thinkers are passionate. Others gauge passion by looking at high school or college activities such as sports, band, and debate team participation.

Monday, May 3, 2010

Teka-tekuk

Rather then having just a 'normal boring apple pie'-a monster apple pie should be great right? And yes, it is a 'girl monster' (note: can you see the cute ribbon?). Oho!
Great apple pie = warm apple pie + vanilla ice-cream. Heaven!

Sunday, May 2, 2010

Jom SHARE: Tips Nak Kurus!

Disebabkan modem wireless terbakar beberapa hari lepas, kesan dari pertembungan Oltromen dengan raksaksa (NOTA: ok, imiginasi tinggi. Harap maklum). Masa yang terluang sedikit diisi untuk mengutarakan satu pertanyaan mengenai kehidupan kepada ayahanda tercinta, melalui sistem pesanan ringkas (sms). Hasil dari tips yang diberikan, sayang rasanya kalau tidak berkongsi dengan semua. Yeah, sharing is caring and caring is loving. So, lets eat it!

SMS with my dad: -

Me: Papa, I'm fat - I mean, so fatttt.. (yeah, like he can't see that ;p). Camna Nona nak kurus ek?
Papa: Easy. Jangan makan.

Oh, confirm kurus! Papaku yang kerek~ perghhhh,...
Jadi, tuan-tuan dan puan-puan sudah tahukan bagaimana nak kurus? Ngeh 3x.

Ps.
fatttt di atas tiada kena mengena dengan Kapten (Fatt~ hehe) & happy belated labour day!