Wednesday, March 31, 2010

BERITA HR: KWSP perlu ke India, China

KUALA LUMPUR 30 Mac - India dan China merupakan dua pasaran yang patut diterokai oleh Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) apabila mereka meningkatkan pelaburan ke luar negara, kata Ketua Pengarah Institut Kajian Strategik dan Antarabangsa (ISIS), Datuk Dr. Mahani Zainal Abidin.

Katanya, selain kedua-dua negara itu, KWSP juga dinasihatkan untuk mencari pelaburan di pasaran-pasaran baru muncul dan pasaran maju.

''Tetapi pelaburan yang dilakukan di luar negara itu perlu dijalankan dengan penuh prihatin dan berhati-hati kerana pelaburan tersebut perlu menerima pulangan yang mantap.

''Perlindungan terhadap pelaburan itu perlu diketatkan. Namun langkah melabur di luar negara sangat baik kerana pasaran Malaysia adalah kecil dan pasaran luar memberi saiz yang lebih baik untuk KWSP melabur," katanya.

Beliau berkata demikian kepada selepas Perdana Menteri menyampaikan Ucaptama pada Persidangan Invest Malaysia 2010 di sini hari ini.

Terdahulu, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan kebenaran kepada KWSP untuk meningkatkan pelaburan di luar negara memandangkan pengurus dana itu menguasai pasaran ekuiti dan bon tempatan sehingga 50 peratus daripada volum harian Bursa Malaysia pada masa ini.

Pelaburan di luar negara akan membolehkan KWSP mempelbagaikan portfolio pelaburan dan memberikan lebih banyak ruang domestik untuk penyertaan baru.

Pada masa ini, KWSP mempunyai enam peratus aset pelaburan luar persisir pantai dan jumlah tersebut akan meningkat secara ketara.

Sementara itu, ketika diminta mengulas mengenai langkah kerajaan mengkorporatkan Lembaga Kemajuan Industri (MIDA), Mahani berkata, langkah itu sepatutnya telah lama dilaksanakan kerana ia dapat memberikan mereka kuasa untuk mempromosi Malaysia dan menarik pelaburan dengan lebih cekap dan berkesan.

''Ini kerana MIDA perlu bersaing dengan agensi-agensi seperti itu dari negara-negara lain, perubahan MIDA itu perlu dijalankan.

''Penswastaan ini membolehkan MIDA membuat keputusan dengan lebih cepat dan dapat memberikan insentif kepada pelabur tempatan dan luar negara. Ia akan membantu pelabur membuat keputusan dengan lebih cepat kerana percaya MIDA memberikan komitmen tersebut," jelasnya.

Mengenai pengumuman Model Ekonomi Baru (MEB), Mahani berkata, rakyat perlu memberi sokongan dan membantu kerajaan menjayakannya.

''Oleh itu mereka perlu meningkatkan kecekapan untuk merealisasikan harapan MEB yang akan dilaksanakan kerajaan," katanya.


Sumber: Utusan Online 31 Mac 2010

Gambar Dalam Frame #001

Yes, bagai sudah jadi rutin-sebelum tidur, kena cium pipi, dahi budak kecik ni. Kalau budak kecik ni tak tidur lagi, dia pun akan balas balik, cium pipi, dahi, mata, hidung dan lain-lain.
Bayangkan rindu dendam bila terpaksa keluar KL~ oh!

Tuesday, March 30, 2010

HR: Employees Sick/ill Still Show Up To Work

Nearly half of all workers say they show up to work frequently while sick, according to a poll by staffing company OfficeTeam. The survey of nearly six-hundred office employees registered 49 percent of workers who go to work while sick or ill. Most medical experts agree it is preferable to take a day-off to recuperate rather than passing an illness on to coworkers.

I believe the same thing happens with the Malaysian employees. Sometimes, it's all about trying their very best to be a good employee though in this case, it will not.

Sunday, March 28, 2010

I know it was yesterday, but I still want to do this post.
Congrats to my beloved brother for his convocation yesterday.
Kerja rajin-rajin, pasni sambung lagi study ek~
Well, no doubt-I am proud of you bro!!

Saturday, March 27, 2010

Not in town (post pun guna iPod je)~ jadi selamat tutup lampu yeah!
**For certain area, security is in very high risk-jadi kasi sure selamat to be total blackout.
klu tak, tutup lampu utama je~ at least support! Cheers!

Friday, March 26, 2010

Al-Fatihah

Al Fatihah to my cousin Kak Dida yang telah kembali kepadaNya pagi ini lebih kurang jam 01:00am, arwah telah selamat dikebumikan di kampung Benta Kuala Lipis hari ini selepas bertarung dengan penyakit kanser payudara. DariNya kita datang kepadaNya juga kita kembali.

Semoga Allah SWT mencucuri rahmat ke atas rohnya. Amin.
Gambar: arwah bertudung merah jambu sewaktu kenduri di Batu Pahat tahun lepas.

Lights OFF Please!!

Personally, supporting the Earth Hour in 2009, I was in Kulim, Kedah. We (me & my housemate) have supported this campaign by turned off our lights for an hour~ basically, we have turned off everything that involve electricity. It was a great feeling to do so & excited! It may just a small contribution by us, but it was to raise some awareness towards the need to take action, though none of our neighbors had turn off their lights! Yeah, some excitement for the first time, geee~ So, for this year (2nd times for Malaysia to participated)-lets support this campaign by turn off your lights. Show that you care! Cheers!

So, JOM SUPPORT the Earth Hour Campaign tomorrow:
DATE: 27th March 2010, TIME: 08:30pm - 09:30pm.
**Just 60 minutes in dark la~

HR: HR Training & Development Specialist

The HR Training and Development Specialist plans, produces and administers staff and management training programs. They conduct programs to develop employee skills in accordance with organization practices and policies. Additionally, they research and evaluate training resources, as well as suggest new topics and methods.

Wednesday, March 24, 2010

Menjejakkan kaki di KL tepat jam 17:30 tadi. Masih penat tapi email perlu diperiksa untuk melihat apa-apa yang urgent. Pada mereka yang telah menghantar email (ada lima email baru diterima), insyaAllah akan dibalas secepat mungkin. Maaf sebab tiada ekses internet untuk beberapa hari ini (tempat penginapan di Terengganu).

Lenguh kaki masih ada, kebas pun tak hilang lagi.
Sign off for now.

Sunday, March 21, 2010

Lari Tajuk~ OpSss!

Seperti yang diceritakan dalam post sebelum ini, sepatutnya (sepatutnya sangat) kena study. Tapi end up sibuk membaca buku yang baru dijumpai kembali ini ---> MAY 13, BEFORE & AFTER By Tunku Abdul Rahman.

Yeah, minta-minta esok ok - amin.
More about the book? Tunggu post minggu depan. Doakan esok semua excellent ya! Chewah!
Yes, I'm still up (siapkan kerja kononnya).
Slow night~ but Audrey & Gamaliel helps.
Who are they? They are two Indonesians with great voice.

Ok, need to get pack of Ngan Yin for more excitement~ yeah!

Saturday, March 20, 2010

HR: HR Employment Manager

The HR Employment Manager directs the organization's recruitment, screening, interviewing, selection, and placement activities. They manage employment functions and staff members. In addition, they extend job offers and establish starting salaries, arrange advertising or employment agency services, and produce affirmative action or college recruiting programs.

Bahana Boncafe Mocca?

Walaupun semalam (dan hingga hari ini) aku masih lagi tidak sihat, demam kura-kura, selsema, migrain, dan lain-lain lagi yang diberi secara package, aku tetap hendak membaca untuk exam Isnin dan Selasa. Rasanya bukan masuk mana dah tetapi untuk menyedapkan hati dari tidak membaca apa-apa langsung. Apa pun, itu hanya sebab yang mengundang sakit belakang pula sekarang (package yang turut diberi bonus istimewa, macam beli satu, percuma satu dan ada hadiah misteri, wooo~).

NOTA: otak dah berkarat jadi kena paksa diri untuk membaca & baca & baca walau apa yang dibaca umpama salesman yang lalu dan lalu dan lalu depan rumah tapi tuan rumah sikit tak ajak singgah. Betul, itulah yang berlaku-sikit pun apa yang dibaca tidak langsung diajak singgah duduk dalam otak. Takut ayat yang tidak dikenali kot (avoiding strangers).

Apa yang berlaku semalam ya? Ok, disebabkan atas alasan-alasan yang dinyatakan di atas, dalam memaksa diri untuk membaca lagi dan lagi-aku telah bancuh satu mug Boncafe Mocca pekat kaw-kaw punya. Hasilnya? Mata bengkak tak ingat dan hanya berjaya tidur selepas solat subuh dan bangun kembali tepat jam 09:00!! Wow, hanya 3 jam tidur. Mata penat, selsema baik punya, migrain, sakit belakang, otak blur tapi masih tidak boleh tidur. Masa ini, baru aku faham-nikmat tidur adalah sesuatu yang tidak boleh dibeli dengan wang ringgit!

Pelik, sebab masa di U dulu-bancuhlah kaw macam mana pun nescafe ke, kopi ke, boncafe ke, dan minumlah banyak mana pun, kalau sudah mengantuk tu-sedap aje tidur! oh!

Moral kes ini: Ambil peluang tidak boleh tidur ini untuk menambah ibadah~ baru berbaloi-baloi!

Friday, March 19, 2010

REMINDER: Support EARTH HOUR!!

Second time for us in Malaysia~
My first experienced when I was still in Kulim~ best gak!

Sakit Di Masa Kritikal~

Suffering from bad, bad cold (jahat, jahat)~ I just can't focus on anything, headache, eyes are rolling. And yes, at the very right time this package arrive (when I really need to study!!!) -----> (-_-')

Wednesday, March 17, 2010

What kind of SMS is this?

Yeah, received this from someone I know (a very long lost 'friend'):

SMS: "sakit terhiris sepi,. ketika cinta telah pergi,.. kini engkau pun pergi,.. saat ku jatuh dan sendiri,.."

Sounded like a song lyrics where I'm not sure which. Hehe.
Sometimes you need to be stiff just to protect yourself from falling into the same well~ again, oh!

Ok, need to do some reading-sign off for now.

HR: HR & Global Challenges

A growing number of organizations find themselves operating within a global context of competitors, customers, suppliers and employees. Accordingly, HR work is becoming more complex. HR staffs are increasingly challenged with providing traditional services across global entities: national, cultural, ethnic, religious, functional, organizational, time, distance, legal, financial, historic, economic and political.

BERITA HR: Dua beradik jadi buruh kasar


Azizah Abu Seman (kiri) bersama anak-anaknya dari kanan, Mohd. Salam Nazri, Mohd. Shafirul Syafiq, Nur Sharina dan Nur Sharini di Kampung Sukamari di Pendang, Kedah, semalam.


PENDANG 15 Mac – Akibat kemiskinan dua beradik terpaksa mengorbankan alam persekolahan dan bekerja sebagai buruh kasar bagi mencari sesuap nasi. Si abang, Mohd. Shafirul Syafiq Nazri, 14, dan adiknya Mohd. Salam Nazri, 13, berhenti daripada sekolah sejak setahun yang lalu.

Tambah malang, Mohd. Salam juga tidak sempat mengambil peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) dan kini mereka berdua hanya mengambil upah mengangkut batu-bata dengan kadar upah RM50 sebulan.

Kedua-dua beradik ini tinggal bersama datuk dan nenek mereka, Abu Seman Abdullah, 56, dan Rojah Said, 56, di Kampung Sukamari di sini.

Dua lagi adik mereka, Nor Sharina dan Nor Sharini, enam tahun tinggal bersama ibu mereka Azizah Abu Seman, 36, di Charuk Kudung dekat sini.

Menurut Azizah, dia hanya bekerja di kedai menggoreng kerepek di Charuk Kudung dekat sini dengan upah sebanyak RM13 sehari.

“Saya memang nak anak-anak saya bersekolah kerana ia penting untuk masa depan mereka semua.

“Namun kami sekeluarga ada masalah kewangan dan anak-anak saya tiada kenderaan untuk ke sekolah,” katanya ketika ditemui di sini hari ini.

Jelasnya, kedua-dua anaknya iaitu Shafirul dan Salam tinggal dengan ayah serta ibunya kerana kedua-duanya membantu ayahnya yang bekerja sebagai tukang rumah.

Salam memberitahu, dia dan abangnya, Shafirul memang mahu bersekolah semula namun kekangan kewangan memaksa mereka untuk berhenti sekolah.

“Saya kerja angkat batu-bata bermula pukul 8 pagi hingga 6 petang bersama datuk dan abang saya.

“Upah yang saya dapat saya beri kepada mak beli makanan untuk kami sekeluarga dan saya teringin sangat belajar semula di sekolah,” katanya.

Dalam pada itu, Pengerusi Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS) Zuraidi Rahim yang melawat keluarga tersebut hari ini berkata, pihaknya telah berbincang dengan Jabatan Pelajaran Negeri Kedah bagi menempatkan semula kedua-dua beradik ini ke sekolah.

“Mereka berdua akan ditempatkan di Sekolah Menengah Kebangsaan Pendang dan mereka akan tinggal di asrama.

“Mereka akan masuk semula ke sekolah sebaik sahaja sesi persekolahan bermula pada minggu depan,” katanya.

Jelas Zuraidi, GPMS Kedah juga akan memberi bantuan wang persekolahan kepada dua beradik ini bagi memastikan mereka tidak tercicir daripada menuntut ilmu hanya kerana ketiadaan wang.


Sumber: Utusan Online, 16 Mac 2010

Tuesday, March 16, 2010

Kempen 90 Hari Untuk Mama, Ummi, Ibu, Mummy, Bonda!

Aku masih ingat isu ini dibincangkan sewaktu dalam kelas Seminar HR di Universiti dulu. Cuti 60 hari untuk ibu dan menyusukan anak adakah cukup? Mungkin ada yang kata, "ewah, nak cuti lebih tu sebab malas nak kerja la tu, alasan..." -Ok, this is so not true. Banyak sangat hikmah dan ganjaran yang diberikan pada seorang ibu. Dari mula mengandungkan anaknya hingga melahirkan dan membesarkan. Jalinan kasih antara ibu dan anak pada tiga bulan pertama adalah sangat crucial, malah, susu ibu merupakan pemberian terbaik bukan sahaja untuk bayi tetapi juga untuk ibu (boleh kurangkan berat tu!).

Sebagai seorang yang masih belum berkahwin apatah lagi berpeluang untuk merasai kejaiban dunia untuk mengandung, melahirkan dan membesarkan seorang anak, aku tetap sangat-sangat sokong kempen 90 hari ini. Mungkin aku tidak akan berpeluang untuk menikmati cuti 90 hari ini (ok, sadis bunyinya), tapi melihat kepenatan dan kepayahan kawan-kawan untuk berehat secukupnya selepas bersalin-aku sudah puas andai ini menjadi kenyataan.

Jadi, jom kita semua sign petisyen ni untuk sokong kempen ini (maklumat lanjut turut disertakan di dalam web site tersebut). Tidak kisah anda seorang wanita, anak-anak gadis, gadis urban yang up to date, jejaka macho, jejaka poyo (erk!) mahupun seseorang yang mempunyai pelbagai perosnaliti (aisyhhh..), anda boleh sahaja menyokong kempen ini.

Kalau bukan untuk anda, lihat di keliling anda-bukankah dunia anda dikelilinggi oleh ibu-ibu yang hebat termasuk IBU anda? Jadi, apa tunggu lagi-JOM SIGN!!

Monday, March 15, 2010

Work Station yang sangat sepah doh!

Yeah, a messy one~ sorry, stuck with new thing & devoted to it. Grrrr,...
Note: sebenarnya ini pun dah kemas sikit sebelum 'petik' gambar~ haha.
Yea, aku sangat perlukan terlampau banyak kamus sebab aku pun dah makin 'berkarat'~ oh!

*Credit buat Encik Pjoe untuk gambar b/g lap top aku~ ok, aku sangat suka.

HR: SHRM Abroad

The Society for Human Resource Management (SHRM) is the world's largest association devoted to human resource management. The Society's mission is to advance the human resource profession and to ensure HR is recognized as an essential partner in developing and executing organizational strategy. SHRM was founded in 1948 and represents more than 200,000 members worldwide.

Friday, March 12, 2010

Selamat Pengantin Baru Ana Itik!

Yeah, the kenduri is tomorrow: March 13, 2010 ~ 27 Rabiulawal 1431.
May pray will always be with you dear, insyaAllah.
"Selamat Pengantin Baru Ana & Sofiuddin!"

Kiriman Dari Jauh~

Received this from a very close friend: -

"Always enjoy life, no matter how hard it seems!
When life give you a thousand reasons to cry.
Show the world that...
You have million reasons to SMILE!!!

MEANING OF LOVE

Where there is trust there will be love.
Never try to tested the true love its very hard to forget.
You can not see the love and touch it.
Love can only be felled.
Every supreme sacrifice of this world behind it there will be love.
And human exist in this world is because of love."

Thank you Shah for this~ Kau je yang paham betapa berkocak perasaan aku, my besties! (",)

Tuesday, March 9, 2010

'That' day, I have decided to go far away from here.
Just because of uncertain decision.

Can I run?
Help & guide me where I could run, though I know I can't!!

Monday, March 8, 2010

Happy Birthday Rina! *my beloved ex-housemate

"Remembering the good times...
We've had together...
On you Birthday and always!
Missing You and wishing You a very Happy Birthday!
Hope You have a wonderful celebration!

Love You always Rina, and always from me: Kak Jue Si Cerewet~ hehe."

Pic Info: A pic of birthday Girl~ Rina at my cube in Intel KMCO last year. Sorry, my cube was messy~ haha.

HR: Small Business VS Larger Organization

Many small business owners are hard-pressed to find qualified employees given competition from larger organizations. Suggestions for competing with larger company salaries and perks include offering attractive job titles, providing more frequent salary reviews, giving discretionary bonuses, providing training, and promising mentoring and contact opportunities.

Monday, March 1, 2010

BERITA HR: Pengisian jawatan SPA

Pengisian Jawatan: SPA Tidak Amal Diskriminasi Gender

PUTRAJAYA 1 Mac – Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) tidak mengamalkan diskriminasi gender dalam pengisian setiap jawatan dalam sektor perkhidmatan awam, kata Setiausahanya, Datuk Lamien Lawiyo, hari ini.

Menurutnya, SPA tidak pernah membezakan gender pemohon kerana kelayakan dan kriteria pengambilan berpandukan kepada jenis jawatan yang dipohon.

Katanya, pengambilan penjawat awam tertakluk kepada kesesuaian dan kelayakan berbeza mengikut kehendak dan keperluan kementerian dan agensi kerajaan.

"Mereka dilantik mengikut kehendak bidang pekerjaan. Misalnya, Jabatan Penjara meminta penjawat wanita untuk Penjara Wanita dan kami menimbang kehendak jabatan dan kementerian yang memohon,” katanya kepada pemberita pada majlis penyerahan jersi kepada pasukan bola sepak SPA FC yang bertanding pada Liga FAM musim ini.

Beliau menyatakan demikian sebagai mengulas kenyataan Setiausaha Agung CUEPACS, Ahmad Shah Mohd Zin, baru-baru ini, bahawa dominasi penjawat wanita dalam sektor awam kian membimbangkan kerana ia akan memberi impak jangka panjang terhadap pertumbuhan ekonomi negara.

Katanya, hampir tiga suku daripada jawatan baru dalam kategori Pegawai Tadbir dan Diplomatik (PTD) telah diisi oleh kaum wanita, sekali gus bertentangan dengan dasar kerajaan yang memperuntukkan hanya 30 peratus jawatan `pembuat keputusan” untuk golongan terbabit.

Sementara itu, Lamien memberitahu daripada 490 jawatan PTD yang diperuntukkan, 250 daripadanya diberikan kepada calon lelaki, manakala selebihnya diisi oleh calon wanita.

"SPA juga masih menanti maklum balas daripada beberapa kementerian dan agensi kerajaan berhubung anggaran kekosongan jawatan untuk tahun ini,” katanya. – Bernama

Sumber: Utusan Online 1 Mac 2010

Lady Gaga Ft Beyonce: Telephone

Haha~ I'm crazy about this song now (can't believe ek?) & i dedicate this song to someone who has hurt my so much, but weird though as you keep on calling me no!

The Song: -

Hello hello baby you called
I can’t hear a thing
I have got no service
In the club, you say? say?
Wha-wha-what did you say huh?
You’re breakin’ up on me
Sorry I cannot hear you
I’m kinda busy
K-kinda busy
K-kinda busy
Sorry I cannot hear you I’m kinda busy

Just a second
It’s my favorite song they’re gonna play
And I cannot text you with a drink in my hand, eh?
You shoulda made some plans with me
You knew that I was free
And now you won’t stop calling me
I’m kinda busy

Stop callin’
Stop callin’
I don’t wanna think anymore
I got my head and my heart on the dancefloor
Stop callin’
Stop callin’
I don’t wanna talk anymore
I got my head and my heart on the dancefloor

E-e-e-e-e-e-e-e-e-e-e
Stop telephonin’
Me-e-e-e-e-e-e-e-e-e-e
I’m busy e-e-e-e-e-e-e-e-e-e
Stop telephonin’
Me-e-e-e-e-e-e-e-e-e-e
Can call all you want but there’s no one home
And you’re not gonna reach my telephone

‘Cuz I’m out in the club
And I’m sippin that bubb
And you’re not gonna reach my telephone

Boy why you blown up my phone
Won’t make me leave no faster
Put my coat on faster
Leave my girls no faster
I shoulda left my phone at home
‘Cuz this is a disaster
Calling like a collector
Sorry, I can’t answer

Not that I don’t like you
I’m just at a party
And I am sick and tired of my phone r-ringing
Sometimes I feel like I live in grand central station
Tonight I’m not takin’ no calls
‘Cuz I’ll be dancin’

Stop callin’
Stop callin’
I don’t wanna think anymore
I got my head and my heart on the dancefloor
Stop callin’
Stop callin’
I don’t wanna talk anymore
I got my head and my heart on the dancefloor

E-e-e-e-e-e-e-e-e-e-e
Stop telephonin’
Me-e-e-e-e-e-e-e-e-e-e
I’m busy e-e-e-e-e-e-e-e-e-e
Stop telephonin’
Me-e-e-e-e-e-e-e-e-e-e
Can call all you want but there’s no one home
And you’re not gonna reach my telephone

‘Cuz I’m out in the club
And I’m sippin that bubb
And you’re not gonna reach my telephone
My telephone
Ma ma ma telephone
‘Cuz I’m out in the club
And I’m sippin that bubb
And you’re not gonna reach my telephone

BERITA HR: Lebih 200,000 pencarum Perkeso terima kenaikan pencen

01/03/2010 5:05pm

KUALA LUMPUR 1 Mac – Kerajaan hari ini mengumumkan kenaikan kadar pencen antara 0.6 peratus dan 11.3 peratus kepada 206,585 orang penerima pencen Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso).

Menteri Sumber Manusia, Datuk Dr. S. Subramaniam, ketika mengumumkannya, berkata, pembayaran pencen baru itu akan bermula 1 April ini dan merupakan kadar tertinggi dalam sejarah Perkeso.

Katanya, kadar baru itu melibatkan kos tambahan sebanyak RM66.4 juta setahun.

Menurutnya, kenaikan tersebut, yang berkuat kuasa 1 Jan 2008, mengambil kira tahap Indeks Harga Pengguna (IHP).

"Tunggakan akan dibayar dari tarikh berkuat kuasa mulai 1 Januari 2008 sehingga tarikh kadar bayaran baru ini diluluskan,” katanya pada majlis penyampaian pencen Perkeso di sini.

Dr. Subramaniam berkata, jumlah tunggakan bayaran pencen ekoran penyelarasan bagi tempoh 1 Januari 2008 hingga 31 Mac 2010 adalah berjumlah RM142.4 juta.

Katanya, bilangan penerima seramai 206,585 orang tersebut melibatkan penerima bayaran berkala Faedah Hilang Upaya Kekal (FHUK), dan Faedah Orang Tanggungan (FOT) serta orang berinsurans yang sedang menerima pencen Penakat dan Ilat dari Perkeso pada atau sebelum 31 Disember 2007. – Bernama

Sumber: Utusan Online 1 Mac 2010

HR: HR Training & Development Manager

The HR Training and Development Manager is responsible for the organization's staff training requirements, programs, and career development needs. They supervise training staff, plan and administer training seminars, and manage conflict resolution, team building, and employee skill evaluations.