Wednesday, December 29, 2010

HR: HR Professionals

Human resources professionals are assuming health, safety, and security responsibilities within organizations. Such responsibilities include the identification of hazardous conditions and practices, exposure control and mitigation strategies, legal compliance, development of a safety culture, and measurement of health, safety and security program effectiveness.

Tuesday, December 14, 2010

The Choir: Boys Don't Sing (Read: Can I make my boys like them?)

video

Damn! They are so talented! Who says boys don't sing? (Note: this is a show's name).
I wish I can train 'my boys' like them. Dreaming? Maybe, haha~

*Note: This is two years old video.

Sunday, December 12, 2010

HR: Rudeness In The Workplace

Rudeness in the workplace can cost an organization time, effort and talent, according to a survey of 3,000 people conducted by the University of Southern California's Marshall School of Business. More than 90% said they had experienced incivility at work. Of these, 50% say they lost work time worrying about the incident, 50% contemplated changing jobs to avoid a recurrence, and 25% cut back their efforts on the job.

Info: Lynne Truss

Thursday, November 11, 2010

Sesi Menangis: UPSR + SPPM + PSRA

Yup, result UPSR keluar hari ini.
Selesai sudah sesi menangis untuk UPSR, yang dapat 5A ataupun bukan pun menangis.
Siap peluk-peluk aku minta maaf. Don't worry, I have forgiven all of you banat and aulad~ wink!

Bagi yang berjaya dapat 5A, tahniah!
Bagi yang tidak berjaya 5A, don't worry too much-lepas ini tingkatkan usaha, cuba lagi.
Jangan putus asa! UPSR is just a start, banyak lagi cabaran hidup ini yang antum perlu usahakan. Mlmh doakan yang terbaik, insyaAllah.

Ok, sekarang sedang berdebar tunggu result PSRA pula.
UPP sedang on the way ambil result PSRA-semoga kali ini lebih kejayaan yang diperolehi.


Ps. Tudung aku hari ini basah dek airmata depa yang dok peluk aku~

Monday, November 8, 2010

Haji Mabrur~ Hajjah to be,..

Aku baru balik dari Kelana Jaya.
Menghantar seorang sahabat menunaikan Haji dengan kedua orang tua beliau. Sahabat yang amat aku percayai. Ok, satu-satunya sahabat yang aku percayai.

Seperti biasa, keadaan di Kompleks Tabung Haji memang sesak. Penerbangan sahabat aku ("Hajjah to be" aku dok panggil) adalah merupakan penerbangan untuk menunaikan haji yang kedua terakhir. Maknanya, esok merupakan penerbangan yang terakhir bagi tetamu-tetamu Allah kali ini untuk menunaikan rukun Islam yang ke-5. insyaAllah. Aku dari Bangi (tempat aku mencari sesuap nasi sekarang), direct terus ke rumah sahabat ini tadi di Serdang. Kami rapat sejak sahabat ini baru kembali ke tanah air dari States berpuluh tahun lepas. Arwah mak aku rapat dengan mak beliau dan papa aku, rapat dengan abah beliau. Macam ini la, kira bila sebut nama aku atau nama beliau dengan keluarga kami, parents will say 'ok'. Senang cerita, kami memang rapat.

Apa yang aku hendak sentuh sebenarnya adalah mereka-mereka yang menyampaikan pesan pada sahabat aku ini. Biasa la, bila kita menyampaikan pesan berdoa kepada tetamu-tetamu Allah ini. Tapi yang cukup buat aku terkesima adalah apabila salah seorang kawan beliau memesan barangan untuk dibeli di Tanah Suci. Ok, sekali mintak (mintak yea sebab tukang pesan ni main order aje-pitih sikit tidak dikirimkan bersama) masih boleh diterima sebab sahabat aku ini sendiri tadi sudah berkata, barang ni susah sikit. Takut jadi beban bila hendak melakukan ibadah. Contoh: asal lalu kedai je, asyik dok ingat pesan kawan ni tadi. Sampai terbawa-bawa ke dalam solat. Faham?

Tapi, rupanya kawan ni siap datang lagi untuk mengingatkan sahabat aku ni untuk membeli barangan yang dimintanya itu. Ayooo~ surprisingly, kawan sahabat aku ni mempunyai imej seorang yang warak! I was stunned when I saw it myself (cara kawannya beria-ia ingatkan pesana). Sangat-sangat dan sangat tidak disangka. Tapi, dari apa yang aku sendiri sudah lalui di tempat aku mencari sesuap nasi sekarang, aku tahu imej warak seseorang, walaupun orang itu mempunyai latarbelakang agama yang hebat (i.e. sekolah agama etc)-tidak semestinya orang itu bersih perbuatannya. Sometimes, they are even more worst. Ok, bab ini aku akan kongsi kemudian.

Aku sendiri sebagai sahabat yang rapat dengan sahabat aku yang dipilih menjadi tetamu Allah kali ini pun serba salah hendak berkirim doa. Takut, membebankan beliau. Akhirnya aku kirimkan doa di saat-saat akhir (tadi baru berfikir dan beri). Kadang-kadang aku terfikir, kenapa manusia meminta umpama tidak pernah pergi sekolah??

Apa pun, Siti Aishah Md. Nor, aku doakan kau dapat melakukan Haji Mabrur. InsyaAllah. Don't think too much about other things, just focus on your prayers.



Ps. Weird though, I was crying like I don't know how to describe it once my friend entered the check-it door. Guess, she is the only true friend I ever have. Missing you my friend. Rahsia aku dalam perjalan ke Tanah Suci dan rahsia kau kekal di Malaysia bersama-sama aku. InsyaAllah aku tolong jaga adik beradik kau di Malaysia ni, seperti yang dipesan oleh mak kau.

Oh, sahabat aku ini sms-beritahu, jemaah Haji dibawa ke airport dengan di-eskot oleh polis. Perghhh,... istimewa bukan jadi tetamu Allah ini.

Friday, November 5, 2010

Monday, November 1, 2010

Peperiksaan Akhir Tahun

Minggu lepas: Selasa, Rabu, Khamis.
Minggu ini: Isnin, Selasa, Rabu.

Handle UPP (Unit Peperiksaan) memang kalut (*.*')
Jadi, sila maklum keadaan aku yang kelam kabut sehingga tidak sempat hendak menjenguk blog/facebook/email kamu. Tunggu habis hari takrim ok!
Ps. Lepas ni, busy tanda kertas-oh, 113x2 = 226 + 28 + (15x2). Mak aih!!




Info gambar: Bilik Kebal (bilik menyimpan kertas-kertas soalan).

Saturday, October 30, 2010

HR: Non-Compete Agreement

A non-compete agreement is a document signed by an employee agreeing that, should the employee choose to leave the company, he or she will not work for a competitor for a specified period of time. Non-competes are used when employees have access to critical information. The legality of non-competes depend on state laws, the scope of the restrictions, and precedents set in court decisions.

Monday, October 18, 2010

Si Benar vs Si Bodoh

Kadang-kadang, bila kita berkata benar membuatkan orang mengata.
Kami berkongsi ilmu, jika tidak mahu-jangan salahkan orang lain bila orang menunding jari pada kamu dan mengatakan kamu bodoh sebab itu realitinya. Titik.


ps. huhu. ada orang yang tiada kena mengena dengan cerita di atas terasa. dan si dia pula yang annoyed.
gile~

Friday, September 24, 2010

HR: National Bike-To-Work Day/Week

National Bike-to-Work Week and National Bike-to-Work Day are both held during the month of May. These workplace events are designed to get drivers to try commuting by bicycle, for better health, money savings, and a cleaner environment. Unlike most countries, the vast majority of bikes sold in the U.S. (and in Malaysia, specially@urban area) are used for recreation rather than transportation.

Thursday, September 23, 2010

Kontot aje~

**English Paper 1 soalan tak susah sangat-lagi susah latihan yang depa selalu buat tapi sangat banyak careless mistakes. hmmmm, aku nak piat telinga depa sorang seratus kali, bleh tak?

Wednesday, September 22, 2010

112 x 2 = 224 books!!!

Picture info: Just quarter from the total amount to be check~
My workstation? Soon to be "Joe's Apartment", well obviously without the cockroach! Oho!!

Tuesday, September 21, 2010

UPSR Hari Ini

Dengan bacaan Bismillah, aku mengharap depa boleh jawab dengan baik dan kalau cemerlang adalah lebih baik. InsyaAllah. Sebelum masuk dewan siap-siap baca doa. Tengok keliling, aku dok perhati gelagat ibubapa yang lebih bersemangat untuk anak-anak. Siap ada yang ambil cuti. Time aku dulu, semua pandai-pandai sendiri. Takde makna sesapa yang nak hantarkan apatah lagi siap amek cuti sebab aku nak periksa. Untung budak-budak sekarang atau mungkin, ini yang menyebabkan depa makin 'lemak'? ~cepok!~

Hari ini: BM1, BM2 & Maths 2
Esok: Maths 1
Lusa: Sains, English 1, English 2 & Aptitud Test


Geram-geram aku, harap-harap depa paham soalan English tu dan dengan bombasticnya membuat ayat esok-siapa dapat straight A's, akan datang menuntut sesuatu dari aku. Yeah, mungkin akan melarikan budget tapi aku tetap mengharap ramai yang akan datang berjumpa aku untuk menuntut janji. Amin!

Pembaca sekalian, sila doakan untuk anak-anak kita ini ya. Doa dari kalian mengiringi kejayaan anak-anak ini. insyaAllah :)



ps. ohh, pasni susah le nak nengok si mata cantik lepas ni~ huhu

Monday, September 20, 2010

Harvard? Starbucks? Was,....

Its feel good to see 'them' again today :)
Oh, jamuan raya Sabtu nih. Wiepeeee!!!

Saturday, September 18, 2010

Al-Fatihah: Blogger TTT (TohTuanTanah-Allahyarhamah Nadia)


Kelu. Itu perkataan yang boleh gambarkan perasaan aku sekarang.

Kamu mungkin rasa pelik sebab aku sendiri tidak pernah bertemu empat mata dengan blogger ini (ok, dengan blogger-blogger lain pun tidak pernah jumpa-hehe). Tapi arwah lah blogger pertama yang berjaya memecahkan ruyung dalam blog aku yang skema ini. Arwah adalah blogger pertama yang berjaya membuat aku join contest yang ada dalam dunia blogging. Dan sehingga hari ini, itulah satu-satunya contest yang aku pernah join di dunia blog ini. Walaupun tidak menang, tapi I had a great fun in making the contest project :) Thanks to arwah.

I'm not so sure what really happen to arwah, but from one blogger-difahamkan arwah meninggal di Jepun (not sure if arwah further study di sana atau ikut keluarga) pada 17 September 2010. Punca arwah meninggal adalah kanser serviks. Blog arwah juga telah dihentikan serta merta.

Banner arwah masih ada di tepi sidebar blog ini, and arwah masih lagi salah sorang follower. Sedih. Tapi janji Allah SWT sudah tiba untuk arwah.

Nothing much I could say, just Al-Fatihah to Allahyarhamah Nadia. Takziah buat keluarga arwah and may all of you (arwah Nadia's family) are strong in facing the lost. InsyaAllah.

Friday, September 17, 2010

BEBURUNG

BERAS DAN NASI UNTUK BEBURUNG

Sejak 10 tahun lalu, orang tua, berpenyakit. Ayub Gombak menabur beras dan nasi setiap hari, atas jalan untuk para penduduk berjalan kaki, di taman Payu Besar. Beraut ekir burung-merpati, merbuk, gembala kerbau dan pipit datang mengerumun makanan murah bagi orang -orang kaya itu.

Ayob Gombak dapat memahami bunyi burung-burung merpati: "Allah, makmurkan manusia ini". Bunyi merbuk: "Ya, Allah kuniakanlah kemakmuran kepada orang tua yang memberi kami makan ini". Bunyi gembala kerbau, "tolonglah orang ini Ya Allah" dan semua pipit berzikir nama Allah dan mendoakan agar si Ayob Gombak hidup makmur dan bahagia.

Ayob Gombak bersyukur kepada Allah dan memuji beburung yang telah diberi makan nasi dan beras pada setiap hari itu. Sambil melurut batang kakinya yang masih sakit kerana patah, akibat dia terjatuh di bilik periginya, dia memohon kepada Allah agar dia diberi kemakmuran, kakinya akan sembuh dan anak perempuannya lepasan universiti, Hamimah, segera mendapat pekerjaan.

Tiga bulan kemudian, Ayob Gombak mendapat rezeki, tanah pusaka bapanya seluar dua hektar yang diambil oleh kerajaan untuk dibina projek sekolah, telah dibayar oleh kerajaan, kira-kira RM600,000 sehektar.

Anaknya, Hamimah telah mendapat pekerjaan dalam sebuah syarikat sebagai pegawai eksekutif pemasaran antarabangasa.

Ayob Gombak teringat akan ayat-ayat Quran dalam surah Al-Insyirah :
"Kami (Allah) masyhurkan nama anda (Muhmmad s.a.w.). Kerana itu, sesuangguhnya bersama kesulitan (datang) keringanan (kelapangan). Sesungguhnya bersama kesulitan (datang) keringanan (kelapangan)".

Oleh itu, apabila anda mempunyai tempoh (masa), bekerja keraslah.
Dan kepada Penguasa (Allah) anda, hadapkanlah pengharapan (tujuan).

Wednesday, September 15, 2010

Raya Ke-6 @ Taman Burung

"Burung apa? Burung Murai,.. Burung apa? Burung Murai,..
Burung apa? Eh, eh,.. silap, burung kakak tua la,.."

Yeah, beraya bersama burung. Saja konon ubah angin (padahal jadi drebar paksaan)-nak pengsan berpusing satu park.. ok, nak rehat dulu.
Info gambar: tangan luka disebabkan ingin membuat aksi di dalam gambar, kuku depa ni mencengkam!

HR: SHRM

The Society for Human Resources Management (SHRM) Annual Conference and Exposition is the world's largest conference devoted to human resources. The annual conference features almost two-hundred session topics, over one-thousand exhibit booths, and hosts over twelve-thousand HR professionals from around the world.

Sunday, September 12, 2010

Sistem Pesanan Ringkas Hari Raya

Sms diterima berbunyi begini: "slmt hari raya n i wan 2 come u hse n wan moni raya."
Nombor tiada dalam simpanan, tidak familiar pulak tu.
Aku pun reply: "Sorry, I don't have your number. Siapa ini ya?"
Balasan sms: "***** la Mlmh. U say can x use apostrophe-y u use?"

Haha~ terkena aku. Satu hal nak kena explain dan aku pun call terus pengirim sms-explain. Gerangan pengirim sms? Salah seorang anak dari 112 anak-anak yang aku ada (^.^) Oh, perasan bahasa pengirim? Macam nak kena bagi anak aku sorang ni 'special edition dictionary' je. Aih!

Thursday, September 9, 2010

Eid Mubarak

Happy Eid Mubarak, Syawal 1431H

Tuesday, September 7, 2010

Sesi Kad Raya: Nak?

Ok, kad raya dah siap.
Pada sesiapa yang hendak saya emailkan kad raya tu, sila bagi email add (email yang dah ada dalam list email saya, akan di-email. insyaAllah). Pada sesiapa yang boleh jumpa empat mata, akan menerima kad raya handmade sebesar name card. Oh, saya buat sendiri. Ada yang dah dapat, terutama yang bagi kad raya dan tak lupa pada yang request sewaktu melihat saya dok busy melukis kat kad tu. Maaf, first badge kad raya tu sempat dilaminate, badge selepas itu tak sempat dah sebab kalut yang teramat.

Boleh tinggalkan email kat bahagian komen atau email je email add tu.
Salam Aidilfitri!!

SALAM DAN BERAKAT RAMADHAN

SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI,
AMPUN DAN MAAF MINTA DIBERI,
TANGAN BERJABAT BERJAUHAN DIRI,
FIKIR DAN HATI SERING MENCARI.

Monday, September 6, 2010

Goodie From Africa :)

6th September 2010: Received a package by poslaju.
Yeah, it's from Nur-my blogger pal :)

A gift from Africa (ada bunyi biji-biji dalam tu)
So unique and I love it so much! Thank you love!


Footnote:
Nur emailed me last week, asking for my mailing add.
She told me I was one of the winners - "teka lagu main-main" (one of her posts).
At first I thought the email was just a spam. haha.
Somehow, I remembered~ DING!

Nur, please do more of this contest & choose me as one of the winners,.. again! :D

Tuesday, August 31, 2010

Merdeka & Hasil Kerja Sempena Merdeka~

I'll post a picture on the deco I've made for Merdeka.
Haha, somehow I was out of the world ;p




By the way, do you know it was on Saturday?
I mean the day - 31st August 1957.
Happy Merdeka Day to all.


**Semalam kami dah dok nyanyi-nyanyi lagu Merdeka-best!

HR: Benchmarking

Benchmarking is a technique that uses quantitative or qualitative data to make comparisons between different organizations or different sections of organizations. Benchmarking is usually treated as a continuous process in which organizations periodically measure, challenge, and improve their practices.

Thursday, August 26, 2010

Nuzul Al-Quran

Bring Quran everywhere,
in your heart,
in your hand.

Salam Nuzul Quran to ALL.

HR: Emotional Intelligence

Emotional Intelligence describes the mental ability an individual possesses enabling him or her to be sensitive and understanding to the emotions of others as well as being able to manage their own emotions and impulses.

Sunday, August 22, 2010

Iftar: Before & After

Before azan Maghrib.

.
.
.
.
.
..
...
....
.....
......


Ten minutes after...

Yes, iftar with Japanese food and you will say, "hang gila ka Jue??!!"
Haha~ but I've been craving for this before Ramadhan, and its pay back time!

So, anymore iftar invitation for me this Ramadhan? (-.^)

Saturday, August 21, 2010

BERITA HR: Mangsa amuk dapat pencen Perkeso

TELUK INTAN 20 Ogos – Trauma dua beradik ekoran kejadian amuk di Langkap dekat sini yang berakhir dengan kematian ibu bapa mereka pada 14 Ogos lalu, sudah pasti terlalu sukar untuk diubati.

Namun kepantasan Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) tampil mengumumkan pembayaran pencen penakat berjumlah RM530.32 sebulan sehingga dewasa, mungkin boleh menjadi ‘penawar’ kesedihan mereka.

Kedua-dua beradik itu, Najihah Natri, 14, dan Najwa, 10, akan menerima pencen penakat iaitu pencen bulanan daripada Perkeso sehingga usia mereka menjangkau 21 tahun dan akan disambung jika melanjutkan pengajian ke peringkat ijazah.

Ketua Pegawai Eksekutif Perkeso, K. Selvarajah berkata, bayaran bulanan pencen penakat untuk dua beradik itu akan berkuat kuasa mulai 14 Ogos lalu iaitu dari tarikh kematian ibu bapa mereka.

Menurutnya, ia merangkumi RM249.60 sebulan daripada bahagian bapa mereka dan RM280.72 sebulan daripada ibu yang kesemuanya berjumlah RM530.32.

“Perkeso akan bayar pencen penakat Najihah dan Najwa sehingga usia mereka menjangkau 21 tahun atau sehingga mereka berkahwin.

“Jika belajar di institusi pengajian tinggi (IPT), kita akan bayar sehingga mendapat ijazah,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyampaikan bayaran faedah pengurusan mayat sebanyak RM3,000 kepada ibu saudara mangsa, Zaharah Mohd. Ariffin di Langkap dekat sini, hari ini.

Turut hadir Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungai Manik, Datuk Zainol Fadzi Paharuddin dan Pengerusi Pejabat Perkeso Teluk Intan, Sharifah Anisah Syed Harun.

Dalam kejadian awal pagi 14 Ogos lalu, bapa dua beradik itu, Natri Shaharudin, 39, yang dipercayai tidak siuman ditembak mati oleh polis selepas dia menetak mati isterinya, Khairul Bariah Mohd Ariffin, 36, serta mencederakan Najihah.

Sementara itu, Najwa ketika ditemui berkata, dia sukar melupakan kejadian menimpa kedua-dua ibu bapanya namun pasrah apa yang berlaku.

“Saya masih terbayang-bayang kejadian itu dan ia masih jelas dalam ingatan.

“Saya terima dengan hati terbuka dan bersyukur kerana ibu saudara kini menjadi tempat saya dan kakak menumpang kasih,” katanya.

Sumber: Utusan Online

**Jadi, pastikan anda memeriksa pembayaran wang PERKESO (socso) anda & periksa, sudahkah anda meletakkan penama? Ianya bukan hanya untuk anda tetapi untuk mereka yang anda sayangi.

Friday, August 20, 2010

HR: Six Sigma

Six Sigma is a rigorous and disciplined methodology that utilizes data and statistical analysis to measure and improve a company's operational performance, practices and systems. Six Sigma was pioneered by Motorola in the mid-1980s and has spread to many other organizations. The term literally translates into 3.4 defects per million or 99.9997%.

Tuesday, August 10, 2010

Sunday, August 8, 2010

HR: JFK

“Our progress as a nation can be no swifter than our progress in education. The human mind is our fundamental resource.” - John F. Kennedy.

Thursday, July 29, 2010

Yes, me and secrets~

"Oh, got no reason, got no shame
Got no family I can blame
Just don't let me disappear
I'mma tell you everything,.."

Yes, love this song after watching the movie~ haha, skema.
And how ironic, talk about secrets.
The reason why I have been silent for a while.
Some are aware on the secrets : some, not.
Still, it will remain secrets. Yes? (^.^)

video

Ps. Love those sorcerers. Nak pergi tengok lagi boleh? Haha.

Wednesday, June 30, 2010

Rabu, Cermin & Aku - such a,.... !

I had a good, proper look at myself in the mirror tonight.
I've always wanted to look clever and funny, but at the age of ehem-ehem years and four months I have to admit that I look like a person who has never even heard of Prof. Ungku Aziz or Wonder Pets: "apa yang penting, kerjasama!".

I went to a party weeks back. A friend's daughter birthday party to be exact, but a gathering for the parents of the birthday girl! oh ya! Well, at the party, a girl of twelve felt obliged to tell me who Dr. SMS is (guess you all know rite?). I tried to cut her off-inform her that I was conversant with Dr. SMS, but I started to choke on a beriyani rice with chicken tandoori, so the opportunity was lost. Yes, the beriyani rice and chicken tandoori were good. I even tapau some.

So, the mirror showed me myself, as I am. I'm dark (compare to my other siblings), but not dark enough to be interesting as Tyra Banks~ wuuuu. No Pan Asian look (though I have so much of mixture in genes from my dad). My eyes are black. My eyelashes are medium length, nothing exciting here. My nose is kemek and small. My mouth is big. Not those sexy Angelina Jolie's mouth. I have got a chin, a double-chin. Yes, I'm now fat with the weight of 80kg. Damn! Diet is my second name, and it has always been. Nothing more then that. Seriously, NOTHING. No mean achievement considering my pure 'Melayu' minded though I have worked with British firms for years. My English is getting sucks day by day.

With my current 'jobless' situation, my motivation is almost zero. Yes, I have my freelance job, but I love to work in those hectic environment. Rushing here and there. Helping employees with their problems. Seeing things that sometimes you can't imagine you will. Being busy for almost 24/7 hours! From YB's recent entry, this is not healthy. Oh well, being single gave me the opportunity to be busy with my career and with my truly love : my social work activities. Weird, but I was so happy though time has never been enough back then.

No, it is not I do not want to get married. But, it is something I can't really explain. As Sha:Cheryna said, "jodoh itu umpama bas yang berhenti di perhentian." Well, someone told her this. Which I couldn't agree more. When Aisha told Fahri (in Ayat-ayat Cinta), "jodoh itu rahsia Allah." I was,... hmmm,... it doesn't really matter anyway.

Oh, no love story here, now. Will do that other day. Other entry.

So, what do you think?

Good day all.
~mirror, mirror on the wall, show me who is the sexiest of them all ~
**dialog curi dari cerita Eastwick. Two thumbs up Eastwick!



Pic info: Oh, this is so not me. This is my youngest brother when he was 2/3 years old. With a very fair skin, and blonde hair. Now you believe me when I said I am the darkest in the family? Yes, I am being honest.


**oh, baru dapat offer jauh ni. Benefit memang out kalau outstation macam ni. Damn! Ct Tobat, sila call ASAP!

Hope I Can Sing This Song With Happy Tears In Ten Years Time. Titik.

Heard this song from Uncle Lee's blog.
Damn! I just love the voice!
I hope, I can sing this song in ten years time with tears, happy tears.
And I may share it with you if this blog is still alive, if I'm alive.

video

**Frank, I love you.

Monday, June 28, 2010

Tajuk panjang-telah pendek.

*Yea, telah dikotakan. Sudah delete*

HR: Employee Telling Lies

A recent CareerBuilder.com survey found 15% of employees had been caught in a lie at the office. The most common reasons for telling a workplace lie was to appease a customer, to cover up a failed project, or to explain an unexcused absence or late arrival. A vast majority of hiring managers said they were less likely to promote an employee who had lied to them or other members of the organization.

So, are you one of them?

Gambar Dalam Frame #007

Sorry Aby, Asadullah, England kalah~ ;p
**WC punya hal, sampai sekarang tak dapat tidur lagi! Ok, tunggu subuh dulu,..

Sunday, June 27, 2010

Ijazah Sarjana Muda UUM vs Artis SPM

Berita Hari Ini:-

ILMU sangat penting dalam hidup malah bagi CAK, ia ‘aset’ yang sangat bernilai.

Berita baik buat teman artis yang berminat menyambung pengajian ke peringkat lebih tinggi, Universiti Utara Malaysia (UUM) menawarkan 20 tempat untuk mengikuti Ijazah Sarjana Muda Komunikasi dengan kepujian.


Mereka yang berminat hanya diletakkan syarat minimum memiliki sijil SPM. Kelas akan diadakan dua minggu sekali di UUM Kampus Kuala Lumpur setiap Selasa. Kos pengajian pula hanya kira-kira RM3,000 setahun dan tempoh pengajian pula tiga tahun.


CAK dimaklumkan, surat tawaran akan diserahkan oleh Naib Canselor dalam satu majlis khas tidak lama lagi. Mereka yang berminat boleh menghubungi talian 019-4226406 atau e-mel idzwan@uum.edu.my.


Bagi CAK, tawaran ini wajib direbut. Apa tidaknya, syarat minimum diletakkan ialah calon hanya perlu memiliki sijil SPM dan bergiat aktif dalam industri. Tidak kira sama ada pelakon, penyanyi, pengarah, pemuzik, janji anda terbabit dalam industri hiburan tanah air.

Peluang sebegini bukan datang selalu, jadi jangan berlengah kerana tempat terhad. Syabas UUM!

Sumber: Metro Online

**Apakah nilai Ijazah Sarjana Muda Komunikasi dengan kepujian keluaran UUM selepas ini? Teringat perbualan dengan teman sekolej (budak course Komunikasi) di UUM dulu, "budak Comm. (komunikasi) takde belajar bahasa ke-3. Kami cuma belajar dalam Bahasa Melayu dan English sahaja. Itupun, ramai yang ke laut bila speaking". Hmm,.. Pelik bila course Marketing wajib ambil subjek Mandarin & course Hospitality wajib ambil subjek Spanish. Tapi course yang sememangnya harus pakar dalam komunikasi tidak mempunyai bahasa tambahan. Mungkin kerana itu tidak penting. Mungkin.

Wednesday, June 23, 2010

HR Question: Secretary

A friend called me yesterday, "Jules, please help! Starting next week, I need to take over the secretary's job la! Bla, bla, bla,..."

I was a junior secretary once, though not for long (contract). For me, the secretary of any organization has a most interesting and important position. As well the HR-well, a good HR indeed. Not the lame one-haha. As for a secretary, the smooth and efficient working of the society depends upon her; she (or he) is the hub from which various activities radiate, and she has more to do with the practical running of the society than any other officer. Incompetence in the office can therefore seriously impede the work of the organization.

As in case of my friend, certain characteristics should be borne in her mind. A good secretary should be:
  • A good organizer
  • Tidy and methodical
  • Calm and clear-headed
  • Tactful and friendly
Basically, the duties of the secretary are purely executive, and she should keep in close contact with her boss (or the chairman). It is her job to organize the routine office work, deal with all correspondence, convene all meetings, draw up agendas with the boss, take minutes, write the annual report (for some companies, this will not be a job for secretary), carry out the instructions and information as required. Plus, she need to be willing to help any member when there is a need. Well, the JD (job description) will be different from one company to the other. You can always check this with your HR department.

The most important thing is, what ever your job is-be patient. Think smart+doa. Good communication is the key. For my friend Katt, good luck and have fun with your new role next week! *maybe I can take over your current post? Haha.

As the very variety duties of a secretary may be frightening to the novice, kindly let me know if you need the duties in greater detail. InsyaAllah I will try my best to help. Cheers!

Pic Info: Someone emailed and asked for a photo when I was a secretary. This one, can-lah right? :)

HR: HR Director

The HR Director is a top-level manager responsible for the administration of all human resource activities and policies. The director oversees compensation, benefits, staffing, affirmative action, employee relations, health and safety, and training/development functions. They also supervise professional human resources staff.

Well, a good HR Director at least.

Sunday, June 20, 2010

To All Of The Rockin' Dads

As said, happy Father's Day! (^.^)

Papa Nona~

27 tahun dulu, Papa selalu bawa Nona jalan-jalan.
Nona anak Papa yang paling hitam dan Papa tak kisah pun.
*oh, skang dah jadi anak Papa yang gemok~ ohhhh..

23 tahun dulu, Papa selalu hukum Nona bila Nona buat salah.
Nona anak Papa yang keras kepala dan Papa tak bagi muka. Huhu.

20 tahun dulu, Papa sangat garang. Silap sikit, sure kena grounded.
Nona anak Papa sentiasa cuak dengan Papa. Ex-RMC semua macam ni ke?
*takpe, Nona ada Mama untuk jadi perantara~ hehe

18 tahun dulu, Papa berubah. Papa dah tak garang macam dulu...
Nona anak Papa tahu, Papa berlembut sebab Mama dah takde,...
*Papa pun banyak ajar Nona masak macam-macam, best!

14 tahun dulu, Papa marah sebab Nona selalu give-up.
"You need to be strong Nona!" Nona anak Papa berubah:
Menjadi sangat independent dan tidak mengharap pada sesiapa!
*Papa pun kuat sebab bila business jatuh waktu recession, Papa tetap kuat! Benci recession!

9 tahun dulu, Papa panggil adik beradik. Papa nak kahwin!
Nona anak Papa tahu, Papa pun manusia biasa. Nona ok je.

5 tahun dulu, Papa sangat supportive dengan keputusan BESAR Nona.
Nona anak Papa sangat sayu, tak sangka rupanya Papa selama ni memahami,.. isk, isk,..
*Nona sendiri tak confident dengan keputusan Nona waktu tu,..

1 tahun dulu, Papa macam tak kisah dengan Nona sebab anak Papa yang 'hilang' dulu tu dah balik. Nona anak Papa tahu, Nona tak hebat macam anak-anak Papa yang lain.

Beberapa tahun dulu, Papa masuk IJN. Emergency, kena operate secepat mungkin. Nona kat UUM, tak dapat balik.
Rasanya itulah kali ke-2 Nona menangis teruk. Mata lebam macam kena tumbuk~ malu je kan?
*Kali pertama, masa Mama 'pergi',..

"Papa,
Nona tahu Papa sayang anak-anak Papa. Cuma ada masa, Nona rasa jauh sebab mungkin Nona tak dapat buat Papa bangga dengan Nona. Tapi, Nona sangat berterima kasih pada Papa sebab Papa tidak pernah condemn Nona dengan kegagalan Nona hadapi sekarang. Maafkan Nona Pa sebab tak mampu jadi anak yang terbaik untuk Papa. Nona sangat bangga dengan Papa dan sangat berterima kasih dengan pengorbanan dan kekuatan Papa handle anak Papa yang degil dan outspoken ni. (Hehe). Alhamduilllah, alhamdulillah. Selamat Hari Bapa Pa, Nona sayang Papa tau!"

~ The reason for me not to giving up is you. When the world says, "Give up la Nona"; you whispers, "Try it one more time and you will be stronger Nona". Pa, you are the greatest dad, walaupun Papa kadang-kadang 'kerek' dengan Nona. oho!

Pic Info: Nona & Papa last month.
Jangan tanya kenapa Nona senyum macam tu~ memang sangat huduh! Huhu.


Ps. Pa, biar Nona mati dulu sebelum Papa ya? Nona tak sanggup kehilangan Papa. Janji ok? Crossing my fingers now with doa :) **errr... bila Papa nak carikan Nona hubby ni? kahkahakakahahaha~ ok, yang last ni dah lari tajuk ;p

Friday, June 18, 2010

HR: Historical Rule of Thumb

The historical rule of thumb for HR staffing requirements is one full-time professional HR person should be hired for every 100 employees. The actual ratio for a business can vary depending upon factors such as the degree of HR centralization, the geographic distribution of the employees served, the sophistication level of the employees, and the relative complexity of the organization.

Thursday, June 17, 2010

Welcome to: Othman's Family!

Thank you Allah SWT for the new arrival of baby Akif - 1st June 2010 :)
Current total anak buah-buahan: 4 [2 girls & 2 boys].
Alhamdulillah.

*errr,.. Akif is cute as Cik Nona dia kan? Ngeh3x.

Berita Brunei

Agak terkejut dengan berita ini: Berita Brunei

Wednesday, June 16, 2010

Aku Rindu~

Jujurnya, aku rindu mereka ini semua.
Bila agaknya aku dapat kembali ke sana untuk bersama mereka?
Kamu tahu bukan kekecewaan aku bukan kepalang sekarang? Ohhhh~

Tuesday, June 15, 2010

HR: GPHR

The Global Professional in Human Resources certification was established by the Human Resource Certification Institute as a way to recognize professionals involved in the global practice of human resources. GPHR certification demonstrates mastery of strategic management; organizational effectiveness; employee development; global staffing, compensation and benefits; and international employee relations.

Mari Membesarkan Mata Secara Percuma~

Hari ini aku terima sampul dari Ciba Vision. Apa itu Ciba Vision? Ok, sila baca sampai habis untuk berkongsi manfaat ini bersama. Ini mengenai 1-day trial lenses promotion. Mula-mula aku tahu pasal 1-day trial lenses promotion ni adalah dari blog Si Diana (aku masih dalam proses nak khatamkan entry dia-semangat untuk hidup solo terus padam sama sekali selepas mengikuti blog dia). "Haha, kau pahamkan maksud aku Di?". Ok, terkeluar topik.

Apa pun, hari yang sama aku selesai mengisi borang online bagi mendapatkan trial lenses di: http://www.freshlookilluminate.com/#/register, aku terbaca pulak entry Lady Noe pasal kejayaan (kejayaan ke? ok, aku tak tau nak define macam mana) mendapat trial lenses ini. Kiranya, bukan kes tipu la kan. Macam kes gores dan menang, konon kamu menang tapi tetap kena bayar bagai. Cuma, aku tidak mengharap sebab aku dah kejung mengharap pada apa-apa dalam hidup aku. Oh, agak emosi.

Jadi, aku akan menggunakan trial ini dalam minggu depan untuk keluar 'dating 'dengan orang dari Terengganu :) -oh, hari mendung bagai menyinarkan cahayanya. Ditambah pula dengan mata yang besau dan pastinya mempunyai power untuk melihat cahaya itu. Jadi, apa kata kamu juga cuba. Boleh kita bermata besau bersama-sama walaupun kamu tidak rabun seperti aku. Yeah!

Nota Kaki: Jangan salah faham, dating dengan gadis ya, bukan jejaka! :)


Monday, June 14, 2010

Berita UUM: NC Baru

KUALA LUMPUR 14 Jun - Profesor Dr. Mohamed Mustafa Ishak dilantik sebagai Naib Canselor baru Universiti Utara Malaysia (UUM) menggantikan Tan Sri Dr. Nordin Kadri yang akan bersara setelah berkhidmat selama lima tahun.

Dr. Mohamed Mustafa, 50, telah berkhidmat dengan UUM selama 25 tahun, sebelum ini menjawat jawatan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa).

Pelantikan beliau untuk tempoh tiga tahun mulai 16 Jun ini hingga 15 Jun 2013 diumumkan oleh Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khalid Nordin dalam satu kenyataan hari ini.

Dr. Mohamed Mustafa berkelulusan Ph.D (Sosiologi Politik) dari University of Leeds dan MA (Politik) dari University of York, England.

Beliau merupakan staf akademik awal UUM yang memulakan kerjaya akademik dari peringkat bawah sebagai seorang tutor dan kemudiannya sebagai pensyarah sehinggalah dilantik sebagai profesor dalam bidang politik dan pengajian antarabangsa.

Beliau turut dikenali kerana sering menulis dan memberikan pelbagai komentar dan analisis politik nasional dan antarabangsa kerana kepakaran beliau sebagai seorang profesor dalam bidang sains politik dan hal ehwal antarabangsa.

Dr. Mohamed Mustafa turut memegang jawatan sebagai ketua kluster politik, keselamatan dan hal ehwal antarabangsa Majlis Profesor Negara di peringkat nasional dan Presiden Persatuan Pengajian Antarabangsa. — Bernama

Sumber: Utusan Online

**Adakah ini bermakna sistem kolej(fakulti) di UUM akan berubah sekali lagi?

BERITA HR: Gaji Baru Ditangguh

PUTRAJAYA 13 Jun – Kabinet memutuskan untuk menangguhkan sementara pelaksanaan gaji minimum baru untuk pengawal keselamatan yang dijadualkan pada 1 Julai ini, bagi memberi lebih masa kepada pihak industri untuk mengemas kini operasi mereka.

Kementerian Sumber Manusia dalam satu kenyataan di sini hari ini memberitahu, penangguhan sementara pelaksanaan gaji minimum tersebut di bawah Perintah Peraturan Gaji Minimum Pengawal Keselamatan Swasta bagi Semenanjung, Sabah dan Sarawak, adalah susulan daripada permintaan Persatuan Perkhidmatan Kawalan Keselamatan Malaysia (PPKKM) kepada pihak kerajaan.

Setelah pengumuman dibuat bagi melaksanakan gaji minimum baru pada 1 Julai 2010, Kementerian Sumber Manusia menerima maklum balas daripada PPKKM yang memaklumkan bahawa perintah (peraturan Gaji Minimum) tersebut akan memberi implikasi kepada perniagaan mereka terutama berkenaan kontrak sedia ada.

PPKKM juga memohon supaya kerajaan menangguhkan pelaksanaan perintah itu untuk membolehkan mereka mengambil tindakan mengemas kini operasi mereka sewajarnya.

Menurut kenyataan itu lagi, setelah mempertimbangkan rayuan PPKKM, Kabinet memutuskan untuk menangguhkan sementara pelaksanaan gaji minimum bagi pengawal keselamatan.

Pada 22 April lalu, Menteri Sumber Manusia, Datuk Dr. S. Subramaniam mengumumkan kenaikan gaji antara 67 hingga 75 peratus kepada pengawal keselamatan bermula 1 Julai ini.

Sumber: Utusan Online

Sunday, June 13, 2010

Mind Your Language!

Am just done with my 'marathon' on the Mind Your Language complete series... for the twentieth! (oh well, I guess more~ haha). This TV show was played and overplayed in the UK, Middle East and India. The series is in 6 volumes offering the complete collection of over 750 hours of pure laughter!

Well, let me tell you a little bit about my favourite 'otai' sitcom.

In the league of Monthly Python and Foulty Towers, Mind Your Language on of the most hilarious and politically incorrect TV Sit-Comes ever created. Barry Evans plays Jeremy Brown (ohhh,.. my dear Mr. Brown!), a mind mannered English teacher, keen and ready to take on the world of language! That is until he meets his new students: an Indian, a Pakistan, an Arab, an Italian, a Greek, a Japanese, a French, a Chinese and many more,.. who can barely speak a word of English between them. His life is further complicated by the formidable night school principal Miss Courtney, who is destined to make Jeremy's life a living hell. Not to forget the school staff: Sid and Gladys.

Sadly, my favourite Mr. Brown, Barry Evans passed away on 11 February 1997 (wah,.. I was born on 11 February 1979~ what a surreal!). He was found dead in a dilapidated bungalow and Evans' death remains a mystery to this day.

One of the memorable quotes: -

Police Sergeant: What is your name?
Juan Cervantes: Por favor?
Police Sergeant: How do you spell that?
Jeremy Brown
: That's not his name!
Police Sergeant: Oh, giving me a fake name, are we?
Juan Cervantes: Por favor?
Police Sergeant: I'll come back to you, Mr. Por Favor, or whatever you name is!


My all the way sitcom~ yes, so vintage rite?! They never fail to make me laugh when ever I need one. Haha~ "Oh blimey!..." **one of Ali's typical catchphrases (the Pakistani student: Ali Nadeem)~

Morale of the sitcom: Practice and never give up to learn and perform~ though you know you are such a loser, like me-uh.

More: -
Starring: Barry Evans, Zara Butley, Tommy Godfrey, Iris Sadler, Pik-Sen Lim, Robert Lee, Dino Shafeek, George Camiller, Richardo Montez, Kevork Malikyan, Jacki Harding, Robert Lee, Jamilla Massey, Albert Moses, Francoise Pascal.

Series Written and Developed by: Vince Powel
Produced and Directed by: Stuart Allen
Front Row filmed entertainment.

Saturday, June 12, 2010

Gambar Dalam Frame #006

Oh yeah, 'Spiderman' sedang menunjukkan skill~
"NA, NA (short-form dari Cik Nona),.." jerit 'Spiderman' memanggil aku sambil buat larian gedik dia sebelum menunjukkan skill seperti di dalam gambar~
*sebenarnya aku rindu kat 'spiderman' ni sejak dia balik kampung sempena cuti sekolah walaupun dia belum masuk sekolah~ huhu

Thursday, June 10, 2010

HR: Core Employees

Core employees are permanent, traditional employees who have the critical skills necessary for an organization's continued existence. These employees guide the company's strategies for the future. Core employees are surrounded by a flexible ring of contingent workers who handle non-core work.

Nona & Kontest porttuantanah~

Mimpi?
Tidak, bukan mimpi. Ini betul-betul :)

Betul, ini adalah kali pertama aku join kontest sejak berblogging. Semua mungkin faham sebab blog aku ini lebih kepada perkongsian maklumat mengenai HR. Jadi, kebanyakkan entry adalah skema seperti yang dikomen dan di-email oleh tetamu blog ini. Jadi, umpama memecahkan ruyung-silalah terima penyertaan aku di kontest yang dianjurkan oleh blogger porttuantanah. Kontest ini telah bermula sejak 10 Mei hingga 10 Jun 2010 (oh, hari ini ya). Kebetulan baru tahu sewaktu blogwalking. Entah angin mana, terbuka pula hati untuk join. Selepas bertungkus lumus (errr... berlumus dengan model sebenarnya), akhirnya baru dapat submit gambar yang diusahakan pada detik-detik terakhir.

pic info: menggunakan mainan anak buah bagi menghasilkan huruf-huruf yang diperlukan. Kreatif dalam menggunakan apa yang ada sahaja (baca: pembaris huruf hilang sebenarnya).

Setiap watak tidak dapat dilakonkan sendiri oleh tuan blog ini (baca: aku) kerana perlu menjadi camerawoman. Nak guna laptop? Oh, gambar akan jadi terbalik & kurang seperti yang dikehendaki. Disebabkan model 'Spiderman' yang biasa digunakan di dalam blog ini sudah balik kampung sempena cuti sekolah-perlantikkan khas telah dilakukan ke atas model yang juga sebaya dengan model 'Spiderman'. Agak bermasalah sebab tangan model baru ni sukar dikawal-asyik dok beraksi suka hati mak enon aje. Tapi ianya tetap membuahkan hasil dan tidak mustahil akan membuahkan blackberry sebagai hadiah (huh, impian!).

Oh, masih ada yang tak faham. Maklumat lanjut mengenai kontest ini, sila ke sini. Lepas tu baru la kamu akan sangat faham dengan penjelasan di atas. Perghhhh,.. ayat tetap skema. Hadiah? Tiga blackberry dipertaruhkan-kencang juga si Abe dan TTT ni. Mantap dua beradik nih! Yo!

Dengan berbesar hati: inilah gambar yang berjaya dihasilkan dan dengan harapan besar agar aku menang. Haha. Oh ya, kamu juga boleh join tapi kena cepat sebab hari ini adalah hari terakhir-tepat jam 23:59hrs.

*klik gambar untuk tumbesaran

Pic Info:


Gambar #1: Watak Abe yang perlu pakai topeng/blur di muka.
Dengan keLEBIHan tangan rimau yang ada, ianya telah digunakan sebagai peng'cover muka. Yeah, siap ada telinga rimau yea.

Gambar #2: Watak TTT yang perlu di-censored-kan mata.
Dengan spek mata itam kepunyaan sendiri, model telah berjaya membangkitkan mood 'kesensoran' bahagian mata itu tadi. Yup, seksi bukan? Sama macam TTT juga (chewah!).

Gambar #3: Watak Nonahanim~ tuan blog (peserta kontest)
Sangat suka katak (model memakai sepit katak di rambut), serta turut mendengar iPod. Yes, so Nona yang 27hours guna iPod (di luar waktu kerja). Mata nak kasi impak lebih, kasi besau sikit. Cuma model agak payah nak kasi pakai tudung. *Model seksi ya. Harap maklum.*


Checklist:
  1. Buat entry khas
  2. 3 gambar (Abe + TTT + Nona)
  3. Banner di sidebar
  4. Backlink
  5. Jadi follower
  6. Inform TTT with link entry ni
Pssstttt,... tanpa mimpi & impian, kita bukanlah manusia hebat!

Wednesday, June 9, 2010

HR: Tangible & Intangible Costs

A vacated or unfilled job within an organization results in tangible, measurable costs as well as intangible costs. The intangible costs include the uncompensated increased workloads other employees assume during the vacancy, the added stress and tension during and after the turnover, declining employee morale, and decreased work group synergy.

Tuesday, June 8, 2010

Badak? Cipan? Tapir?

Ya, aku jumpa Si Badak Cipan Tapir di Melaka baru-baru ini.
Zoo Melaka: The Amazing Natural Wildlife Splendour in Melaka.
Pic Info: Yes, itu tangan aku yang excited tunjuk nama Si Cipan~

HR: JITT

Just-in-time training (JITT) is employee training immediately prior to its usage in production. The advantage to implementing JITT is the shortened time between learning and application. JITT is usually offered and deployed through automated software training systems. When an employee requires new training, they log in to the appropriate software library and begin learning.

Thursday, May 27, 2010

Miniatures #01

After the hard work: ------->

Note: Basket, piano and study chair done by my cousins.
Cabinet, table and wall hook (is this what you call it?) done by me (^.^)

Wednesday, May 26, 2010

HR: HR Clerk

The HR Clerk provides clerical support to the human resources department. They Maintain files and records, process employment applications, gather and distribute employee information. Additionally, they update personnel records and assist employees with forms and procedures.

Aku: 20 Tahun Akan Datang

Sementara tunggu 'food delivery' dengan anak-anak yatim ni, aku pun online & try web site yang boleh gambarkan wajah kita 20 tahun akan datang. Peek into the future~

Sudah lama dapat url web ni dari kawan tapi baru berpeluang mencuba (dan teringat bila melihat ada member post gambar di blog selepas try). Hasilnya: sila lihat gambar di sebelah: umur 51 tahun. Mmm,.. perempuan ni tua rupa (Nota: lelaki tua umur), jadi tiada kejutan la. Cuma satu, bila tua nampaknya hidung aku jadi mancung *hehe* sekarang kan kemek~ huhu.

Korang nak try?
Meh, pi sini.

**Agak-agak la kan, lagi 20 tahun-akan ke aku posing bergambar macam ni lagi? Oho!

Tuesday, May 25, 2010

HR: Kirkpatrick's 4 Levels

D.L. Kirkpatrick developed what has become one of the most popular models for evaluating workplace training and education programs. Kirkpatrick's four levels of evaluation measure the satisfaction level and completeness of the training, resulting increase in knowledge, extent of performance and capability improvement, and the effects on the business resulting from the trainee's performance.

Monday, May 24, 2010

Berita HR: 8 ciri eksekutif syarikat berbakat gagal dalam kerjaya

SYDNEY, Australia 23 Mei - Kajian terbaharu yang dijalankan oleh pakar perancangan penggantian ketua pegawai eksekutif, TalentInvest telah mengenal pasti lapan ciri-ciri yang boleh menyebabkan eksekutif syarikat yang paling berbakat 'tergelincir' di dalam kerjaya mereka.

Satu daripada empat eksekutif kanan gagal dalam tempoh 18 bulan pertama selepas pelantikan mereka, demikian menurut Majlis Kepimpinan Korporat yang berpangkalan di Amerika Syarikat. Ini hanya dipercepatkan sejak krisis kewangan global ekoran kesulitan dan kekaburan yang belum pernah berlaku yang dihadapi oleh banyak perniagaan.

Ketua TalentInvest, Meena Thuraisingham berkata, "Punca utama kegagalan di dalam kerjaya bagi para eksekutif adalah kerana terlalu mengikuti dan bergantung kepada sifat dan tindak-tanduk yang berjaya dan digunakan oleh mereka di dalam kerjaya sebelum ini. Kekuatan yang telah memacukan seseorang eksekutif ke puncak sesebuah organisasi boleh juga menjadi punca yang menyebabkan kejatuhan mereka." "Ketika perniagaan menjadi lebih rumit, ketidakupayaan untuk menyesuaikan diri dan belajar dengan pantas dan cekap menjadi punca utama kegagalan mereka.

Perkara ini sangat ketara semasa krisis kewangan global, yang menguji ketabahan walaupun pemimpin perniagaan yang paling berjaya."

Thuraisingham menawarkan khidmat nasihat kepada syarikat- syarikat senarai awam di United Kingdom, Singapura, Hong Kong dan India mengenai perancangan penggantian ketua pegawai eksekutif telah menjalankan penyelidikan itu pada 2008.

Penyelidikan itu memberi tumpuan kepada eksekutif yang telah menjadi sebahagian daripada proses formal perancangan penggantian ketua pegawai eksekutif dan telah dikenal pasti semasa proses ini sebagai mempunyai potensi memiliki ciri- ciri ketua pegawai eksekutif.

Lapan ciri-ciri penting yang dapat menggagalkan eksekutif itu ialah;

# Membiarkan kekuatan untuk menjadi liabiliti

# Salah tanggap orang dan perhubungan

# Memperkecilkan kerumitan cabaran

# Tidak dapat menerima hakikat

# Menjalani pemulihan terlalu perlahan selepas sesuatu kekecewaan

# Kegagalan untuk belajar dan menyesuaikan diri

# Mengetepikan kelemahan atau maklumat balas mengenai kelemahan ini

# Terlalu lama berada dalam kumpulan yang salah.

Ciri-ciri ini dan toksid dan mengehadkan struktur organisasi yang membawa kepada satu peningkatan di dalam kegagalan eksekutif telah dimasukkan di dalam buku terbaru Thuraisingham, bertajuk Derailed - What Smart Executives Do to Stay on Track.

"Buku ini bertujuan memaklumkan kepada para eksekutif kepada gejala bahaya yang tersorok dan isyarat amaran dan menyediakan kepada mereka dengan beberapa strategi kejayaan yang praktikal untuk membantu mereka membina GPS dalaman seperti sistem bagi mengemudi menerusi halangan dan cabaran yang tidak boleh dielak," kata Thuraisingham.

Namun, ia juga penting untuk merealisasikan bahawa kegagalan dan halangan itu tidak semestinya tidak baik. Pembelajaran peribadi yang penting boleh terbit daripada kekecewaan dan kegagalan bagi seorang eksekutif yang bersifat terbuka untuk belajar daripada kekecewaan itu.

Maklumat latar belakang Meena Thuraisingham adalah merupakan Pengetua TalentInvest (www.talentinvest.com.au) dan adalah seorang ahli psikologi organisasi, yang memberi nasihat kepada syarikat-syarikat senarai awam di Australia, Asia dan United Kingdom mengenai perancangan penggantian ketua pegawai eksekutif.

Beliau adalah penulis 'Careers Unplugged-Essential Choices for a Great Career' (Blue Toffee) yang telah mencatatkan jualan paling laris.

Sumber: Utusan Online 24 Mei 2010

Find Me: Somebody To Love

Can anybody find me somebody to love?
Each morning I get up I die a little
Can barely stand on my feet
Take a look in the mirror and cry
Lord what you're doing to me
I have spent all my years in believing you
But I just can't get no relief, Lord!
Somebody, somebody
Can anybody find me somebody to love?

I work hard every day of my life
I work till I ache my bones
At the end I take home my hard earned pay all on my own -
I get down on my knees
And I start to pray
Till the tears run down from my eyes
Lord - somebody - somebody
Can anybody find me - somebody to love?

(He works hard)

Everyday - I try and I try and I try -
But everybody wants to put me down
They say I'm goin' crazy
They say I got a lot of water in my brain
Got no common sense
I got nobody left to believe
Yeah - yeah yeah yeah

Oh Lord
Somebody - somebody
Can anybody find me somebody to love?

Got no feel, I got no rhythm
I just keep losing my beat
I'm ok, I'm alright
Ain't gonna face no defeat
I just gotta get out of this prison cell
Someday I'm gonna be free, Lord!

Find me somebody to love
Can anybody find me somebody to love


Info: "Somebody to Love" is a song by British rock band Queen. Written by singer Freddie Mercury, the track featured on their 1976 album A Day at the Races, from which it was also released as the lead single.
- Wikipedia

And yes, am still in a fever of TYS~ oho!

Jom SHARE: Petua Basuh Periuk Nasi

"Jangan rendam periuk tu! Nanti nasi cepat basi!!"

Itulah petuanya. Percaya tak?
Ok, sebenarnya ini adalah dialog yang baru kena 'sedas' tadi.
Tapi, depa dok kata, ini petua orang-orang tua turunkan.

*Selingan: Tengah pening cari dana~ aihhhh,..*

HR: Most Expensive City In The World

Moscow is the most expensive city in the world, according to a survey compiled by Mercer Human Resource Consulting. The survey ranked 144 cities around the world in terms of costs of such things as housing, transportation and food. Moscow moved up three spots in the latest survey and surpassed perennial cost leader Tokyo.

Well, I have this plan to learn a new language since last year. To learn Russian. Hopefully it will benefit me. Guess I'll need to get a help from my ex-colleague, Olga - she's a Russian, and I may get cheaper tuition eh~

Здравствуйте!
**this means 'Hello!' in Russian \(^.^)/

Friday, May 21, 2010

The Yale Spizzwinks(?)

video

Those "brainiacs" are damn TALENTED!
Am so in love with them lah!!

Info: The Yale Spizzwinks(?) are America's first and oldest underclassman a cappella group. Since 1914, they've entertained audiences around the world with their unique blend of sweet harmony and tongue-in-cheek humor.

Smart, great voice, cute~ who said geeks are not attractive??
*my other fav. by TYS: somebody to love, i'm yours, shenandoah, oh- all lah!!

Tuesday, May 18, 2010

NOW~

HR: Employees MisUSING The Internet

More than 25% of employers have terminated employees for misusing the Internet, according to a recent Management Association survey. Recent surveys of Internet use in the workplace indicate a majority of workers use these tools for personal use. Management experts suggest organizations should have a written computer usage policy with specific consequences for violation.

So, have a look with your surrounding, do any of your colleagues should be terminate for the same reason? What do you think?

Monday, May 17, 2010

Ooooo,... Perempuan TUA tu?

Minggu lepas, sibuk tengok slot Adamaya dengan sepupu. Sepupu ni duduk rumah sewa dan tiada tv. Tengok Adamaya pun lepas download, kiranya tidak mengikuti sangat. Cerita yang dikongsi ini adalah bila watak kawan baik Adam keluar dengan kawan baik Maya (tak silapnya gitu la). Ada satu dialog keluar cakap kawan baik Adam ni duda dan inilah yang menghasilkan satu dialog sepupu aku yang buat aku terfikir-fikir sampai sekarang.

"Oooooo, yang kawin dengan perempuan tua tu?"

Aku tidak pasti samada aku terasa atau tidak sebab aku bukan ada kekasih ke, buah hati yang lebih muda dari aku. Eh, aku memang tiada buah hati pun. Tapi kenapa aku dok fikir, "agaknya kalau jodoh aku dengan orang yang lebih muda dari aku-sure orang mengata camtu juga,..". Well, age does matter! Kesian perempuan yang sudah over 30 dan tidak kahwin lagi sebab orang selalu pandang sinis. Dan, aku menjadi semakin cerewet sekarang. Faktor umur dan masih bujang mungkin? Oho!

**Jadi, sekiranya 'awak' membaca blog ini-'awak' tahu kenapa saya beri jawapan itu.
Ps. Doakan aku lepas untuk 'ujian' esok-amin, amin, amin. Aku sangat susah hati ni-study pun tak habis-habis lagi!!

HR: Timberland Co.

The Timberland Company, best known for its outdoor wear and hiking boots, regularly makes Fortune's annual list of best companies to work for. In addition to core benefits, Timberland offers its employees several unique benefits, such as $3,000 credit toward a hybrid car, 40 paid hours per year of volunteer work in the community, sabbaticals, and everyday casual dress.

Sunday, May 16, 2010

Rumah & Cikgu!

Ok, just arrived home.
Nasi tambah: Hujan sangat lebat dari Pahang hingga KL (pecut tetap pecut, hoho!)

Tiada apa, cuma nak ucapkan "SELAMAT HARI CIKGU" pada: -
  • Semua Guru di Tadika Tun Fatimah, Jalan Ampang
  • Semua Guru di BBGS (2)
  • Semua Guru di SRKSS
  • Semua Guru di SMSS
  • Semua Pensyarah di NSW University
  • Semua Pensyarah di UCI
  • Semua Pensyarah di UUM
  • Semua Teman-teman yang bergelar Cikgu &
  • Semua "Guru" yang pernah hadir dalam hidup saya
Tanpa anda semua, siapalah saya.
Terima kasih, saya kasihkan kamu semua; BETUL!!

**Pic Info: Gambar sewaktu form 5 (1996)-saya yang ditengah-tengah bersama guru (kiri kanan saya) & teman (paling kiri & kanan). Oh!
Pisang emas dibawa belayar, masak sebijik di atas peti,
Hutang emas boleh dibayar, hutang budi dibawa mati.

Thursday, May 13, 2010

Piala Thomas

Tidak mahu ulas apa-apa cuma satu: dalam apa pun keadaan, pihak yang bertanggungjawab mewakili Malaysia adalah sangat tidak patut hilang kawalan diri. Tindakan ini akan mencerminkan identiti pihak tersebut. Ianya bukan sahaja melibatkan dirinya tetapi melibatkan keseluruhan organisasinya. Dalam konteks ini, pasukan Malaysia & negara Malaysia itu sendiri. Mereka yang berkenaan, sila jaga sumber manusia anda itu!

Oh ya, Apis memang tadi. Yeahoo!!

Info gambar: Gambar Keretapi Thomas anak buah saya ;p

Wednesday, May 12, 2010

Amma's Day Card

Just a note:

Have you received your Amma's Day card?
If you would like to have one-give me your email & I will email it to you. Go Amma!

HR: PJJ

Distance learning is a way to earn a degree or learn new skills remotely, often by mail or by Internet. The process is every bit as rigorous as physically attending a university, and the education is just as rewarding. Many accredited universities offer distance learning opportunities for professionals to enhance their educational background.

Tuesday, May 11, 2010

Gambar Dalam Frame #004

INFO GAMBAR: Oho, kesayangan aku sangat tekun mengadap laptop yang pernah dijadikan 'kertas lukisan' (hendak lihat hasil lukisan dia sebelum ini? Sila rujuk sini).

Mungkin kerana warna putih-jadi dia andaikan, putih = kertas. Ada gaya macam orang besar kan? Tengah busy tengok gambar spider tu. Baru 3 tahun, nak masuk 4, bulan November ni. Ahmad Asadullah Shah-anak Bahrain kami panggil & dia mengaku dia tu Spiderman Hitam~ Oh!